Hrvatski radio

Radio Split

Skup o stvaranju učinkovitog transnacionalnog ekosustava

20.07.2021.

08:04

Autor: RS

Foto Medicinski fakultet

Foto Medicinski fakultet

Foto: - / -

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Splitu, organizirao je prvi transnacionalni sastanak projekta „SI4CARE“ (Social Innovation for integrated health CARE of ageing population in ADRION Regions). Ukupna vrijednost projekta,

sufinanciranog iz INTERREG V-B Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje 2014. - 2020., čija je provedba započela u prosincu 2020., a završetak predviđen u svibnju 2023., iznosi 2.373.381,04 eura.

Glavni cilj projekta SI4CARE je doprinos stvaranju učinkovitog transnacionalnog ekosustava za primjenu socijalnih inovacija u integriranim zdravstvenim uslugama za starije stanovništvo. Projektni cilj bit će ostvaren prvenstveno uspostavljanjem zajedničke suradničke mreže; provedbom predviđenih pilot akcija; izradom zajedničke transnacionalne strategije i pratećih nacionalnih/regionalnih akcijskih planova.

U svrhu uspješne provedbe predviđenih projektnih aktivnosti, 15. i 16. srpnja 2021. godine u prostorijama Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu održan je i ovaj prvi koordinacijski projektni sastanak. Okupio je predstavnike projektnih partnera s područja Hrvatske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke i Srbije. Uz vodećeg projektnog partnera Sveučilište u Ljubljani te projektnog partnera Instituta Jožef Stefan iz Slovenije, okupili su se predstavnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, Javnozdravstvene ustanove “Dom zdravlja” Tivat iz Crne Gore, Specijalne bolnice za liječenje i rehabilitaciju Merkur iz Srbije, Općine Miglierine iz Italije te Nacionalnog i Kapodistrijskog Sveučilišta u Ateni i Fonda za regionalni razvoj regije srednje Makedonije iz Grčke.

Prisutne je u ime domaćina pozdravila i zaželjela srdačnu dobrodošlicu prof. dr. sc. Katarina Vukojević prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Potom se sudionicima obratiored. prof. dr. Vlado Dimovski ispred Sveučilišta u Ljubljani kao vodećeg partnera, te se zahvalio na prisustvu i posebno istaknuo važnost transnacionalne suradnje kao temelja uspješne provedbe cjelokupnih projektnih aktivnosti.

U sklopu prvog dana sastanka projektni partneri raspravili su stanje provedbe sveukupnih komunikacijskih i upravljačkih aktivnosti, ali i brojnih predviđenih tematskih aktivnosti. Posebna pažnja posvećena je analizi trenutačnog stanja u području socijalnih inovacija i zdravstvenih usluga usmjerenih na starije stanovništvo ADRION programskog područja, postojećim izazovima i preprekama koje dovode do negativnih utjecaja na nastanak inovacija, učinkovitost i djelovanje zdravstvenih sustava, ali i identificiranim primjerima dobre prakse za starije stanovništvo u području telemedicine / kućne njege te mobilnosti pacijenata / dostupnosti zdravstvenih usluga.

U drugom dijelu sastanka detaljno je predstavljen okvir i plan razvoja zajedničke transnacionalne strategije i pratećih nacionalnih/regionalnih akcijskih planova koji će dati smjernice za unapređenje zdravstvenih usluga za starije osobe na geografskom području djelovanja svakog projektnog partnera. Prisutnima je predstavljen i okvir rada transnacionalnog „Living Laba“ u sklopu kojeg će odabrani članovi razvijati inovativnu transnacionalnu strategiju i projektne pilot akcije. Potom je uslijedila radionica na temu osmišljavanja i plana provedbe predviđenih pilot akcija u dva ključna područja: telemedicine / kućne njege te mobilnosti pacijenata i dostupnosti zdravstvenih usluga. U sklopu prvog dana sastanka, sudionici su imali priliku čuti i zanimljiva predavanja na temu starenja i izazova s kojima se uslijed tog fenomena suočavaju postojeći zdravstveni sustavi, ali i o demenciji i zdravstvenim uslugama usmjerenima na starije stanovništvo s demencijom.

U sklopu drugog dana sastanka održan je i „live learning“ koji je okupio i ključne dionike izvan projekta, a na kojem su predstavljeni identificirani primjeri dobre prakse koji su korišteni za osmišljavanje projektne pilot akcije na području Splitsko-dalmatinske županije. Potom je predstavljena i početna ideja pilot akcije, čiji je glavni cilj unaprijediti kvalitetu zdravstvenih usluga koje se pružaju starijem stanovništvu uz pomoć suvremenih digitalnih prijenosnih tehnologija i senzora - izvijestio je dekanat Medicinskog fakulteta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.