Hrvatski radio

Radio Split

"Skup zajedništva 100 posto za Hrvatsku"

02.05.2015.

22:28

Autor: Ana Krois, Davor Šalat, Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Trgu bana Jelačića - "Skup zajedništva 100 posto za Hrvatsku". Sve je počelo misom za Domovinu u Katedrali. Organizaciju potpisuju - branitelji iz šatora, koji više od šest mjeseci prosvjeduju ispred resornog Ministarstva

Uoči Skupa u Zagrebačkoj je katedrali održana misa za domovinu u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak" te za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu. Predvodio ju je - zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Bez zajedništva Hrvatska sigurno nema budućnost, poručio je u subotu navečer predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida i jedan od vođa prosvjednika iz Savske ulice Đuro Glogoški.

"Ovdje (na trgu) su oni koji Hrvatsku u budućnosti vide u zajedništvu", dodao je - kako prenosi HINA. Glogoški je kazao, kako je iz Ministarstva obrane predvečer stigla obavijest kojom se klapi Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" zabranjuje ranije odobreni nastup na skupu, zbog čega će branitelji tražiti pojašnjenja od ministra obrane Ante Kotromanovića.

 

"Mi smo zamolbom zatražili od Ministarstva obrane da klapa HRM-a "Sveti Juraj" sudjeluje na 'Skupu zajedništva 100 posto za Hrvatsku' i dobili smo suglasnost, odobrenje i zapovjed da se odobrava nastup klape u Zagrebu. Nažalost, prije nekoliko sati stigao je opoziv iz Ministarstva obrane da klapa ne može nastupati. Ne znamo što to znači, morat ćemo porazgovarati s ministrom obrane i vidjeti što je u pitanju. Znači li to da se Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane odriču hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda", poručio je Glogoški. Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm pozdravio je hrvatske branitelje iz cijele Hrvatske, rekavši kako se na trgu okupilo između 50 i 60 tisuća ljudi, koji su, rekao je, pokazali koliko je Hrvatima potrebno zajedništvo.

Prema nekim informacijama na trgu je oko 100 tisuća ljudi.  U svakom slučaju najavljen je nastup brojnih pjevača, kulturno-umjetničkih društava i glumaca.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.