Hrvatski radio

Radio Split

Skupovi o posvojenju u Centru za socijalnu skrb Split

10.05.2016.

15:04

Autor: RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ususret Međunarodnog dana obitelji, koji Ujedinjeni narodi obilježavaju 15. svibnja od 1989. godine, Centar zasocijalnu skrb Split u petak, 13. svibnja 2016. priređuje stručni skup o posvojenju u obitelji.

Svake godine se raznim događajima obilježava ovaj dan čime se prisjećamo da je obitelj temelj današnjeg društva, da se iz obitelji i obiteljskog okruženja stvaraju ljudi sa svojim karakterom, stavovima, vjerovanjima koji grade neki budući svijet. Osim biološke obitelji, neizmjerna važnost je i obitelji koja nastaje činom posvajanja ili udomiteljstva. Neizmjerna je i uloga cijelog društva koje ono ima u odnosu na ove posebne obitelji, ponajviše u prihvaćanju, razumijevanju i podupiranju njihovih članova.

U tjednu obilježavanja obitelji, dana 11. svibnja 2016. u prostorijama Centra za socijalnu skrb održati će se stručni skup koji će voditi g. Nikica Sečen, soc. pedagog, ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici „Izvor“ te suradnica Hana Rižovski Delogu, psihologinja.

Tema stručnog skupa je prezentacija transformacije doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Centar za pružanje usluga u zajednici te razvijanje mreže udomiteljstva za djecu koja su bila smještena u dječjem domu „Izvor“. Govoriti će se o iskustvu transformacije, važnosti udomiteljstva, stvaranja obiteljskog okruženja za djecu koja su izdvojena iz bioloških obitelji te pružanju stručnih usluga obiteljima u njihovim domovima u cilju razvijanja roditeljskih kompetencija i ostanka djece u biološkim obiteljima.

Isto tako, dana 14. 05. 2016. godine Centar za socijalnu skrb Split u suradnji s Udrugom mladih „Prijatelj“- Split organizira druženje udomljene djece, udomitelja, bioloških obitelji i prijatelja kroz likovne i sportske radionice za djecu i odrasle. Uz druženje, zabavu i igru, cilj ovog događanja je ukazati na važnost odrastanja u obiteljskom okruženju. 

Centar za socijalnu skrb Split, Podružnica Obiteljski centar, dana 13.05.2016. godine u 11,00 sati u Gradskom kazalištu mladih organizira Stručni skup „Posvojenje moj san i moja zbilja ili Život u jednoj posebnoj obitelji“.

PROGRAM:

11.00 „MOJA OBITELJ I JEDAN JEŽ“

PREDSTAVA KAZALIŠTA „SMJEŠKO“ IZ ZAGREBA

11.45 PAUZA

12.00 POZDRAVNI GOVORI

RAVNATELJICA CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB SPLIT, TATJANA VUKMAN, PROF.,

PREDSTAVNIK/CA MINISTARSTVA SOCIJALNE POLITIKE I MLADIH

12.15 POSVOJENJE U DUHU KONVENCIJE O PRAVIMA DJETETA

BRANKA REIĆ KUKOČ, DIPL. IUR., SAVJETNICA PRAVOBRANITELJICE ZA DJECU

12.25 ZAŠTO JE VAŽNA PRIPREMA POSVOJITELJA I ISKUSTVA IZ PRAKSE

VLASTA GRGEC- PETROCI, MAG. ACT. SOC., CZSS ZAGREB-PODRUŽNICA OBITELJSKI

12.40 NAŠ PUT (ISKUSTVO POTENCIJALNE POSVOJITELJICE)

ANITA RUNJIĆ-STOILOVA

12.50 RAZGOVOR SA SUDIONICIMA SKUPA

13.00 PREDSTAVLJANJE „SUNČICE“

ZORAN STOILOV, AUTOR

13.10 NAŠA TRI RODITELJSKA IZAZOVA I KAKO IH SAVLADAVAMO

(ISKUSTVA POSVOJITELJA)

DINA RUJAK

13.20 POSVOJEN SAM. IMAM 18 GODINA. TKO SAM JA? (PRIKAZ SLUČAJA)

ANĐELKA BOŽINOVIĆ, DIPL. PSIHOLOG, CZSS SPLIT

13.30 ZAVRŠNA RASPRAVA I ZAKLJUČAK

 

VODITELJICA PROGRAMA: ANA KROLO

 

Posebni gosti su nam UDUGA „ADOPTA“ IZ ZAGREBA, sudjelovat će u predavanju GRUPE PODRŠKE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.