Slavodobitnik 300. Sinjske alke u Alkarskim dvorima organizira veliko slavlje koje, dakako, prate i kamere Hrvatske radiotelevizije. Svi su dobrodošli, a veliki vatromet vrhunac je alkarskog slavlja. Zabavni program će, kažu, potrajati dugo u noć.

 
Alkom se slavi pobjeda nad turskim osvajačima davne 1715. godine. Rano jutros s tvrđave su seoglasile mačkule, a ulicama grada Sinja svirala se budnica. Ona je znak za okupljanje alkara i naroda.
 

U puku Cetinske krajine živi predaja kako je Čudotvorna Gospa Sinjska otjerala Osmanlije, a Sinjani su kao vječni zavjet odanosti i poštovanja utemeljili vitešku igru Alku. Njezinu važnost prepoznao je i UNESCO koji ju je prije pet godina upisao na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

U Sinju su bili predstavnici crkvene i vojne vlasti, diplomatskog zbora i gotovo cijeli državni vrh predvođen predsjednicom Republike, pokroviteljicom 300. Alke, Kolindom Grabar-Kitarović. No predsjednik Vlade Zoran Milanović, premda je bio najavljen, nije došao. Otkazao je dolazak nekoliko sati prije samog događaja.

Jučer je održano natjecanje za čoju. Pobjednik je alkar Ante Runje. Snimku čoje u cijelosti pogledajteovdje.

Sve informacije o Sinjskoj alci možete pronaći na posebnoj internetskoj stranici Hrvatske radiotelevizije - alka.hrt.hr.

Snimku pobjednika možete vidjeti na linku: