Hrvatski radio

Radio Split

Smanjenje broja radnika u Brodotrogiru

23.09.2013.

13:46

Autor: Ivan Perdijić /G.P.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz Brodotrogira odlazi 350, a na poslu ostaje 830 radnika. Oni koji odlaze dobit će otpremninu od 5950 kuna za godinu radnog staža. Kako je rečeno na današnjem potpisivanju socijalnog sporazuma, smanjenje broja radnika bilo je nemoguće izbjeći jer je i Europska komisija pri davanju odobrenja za privatizaciju trogirskog brodogradilišta tražila smanjenje kapaciteta Brodotrogira, rekao je među ostalim vlasnik Brodotrogira...

Inače, u Brodotrogiru je danas počelo i rezanje limova za gradnju prvog od dva kemikal tankera, koje trogirski škverani grade za svoju kompaniju. Ti su tankeri unaprijed na 8 godina dati u najam jednoj norveškoj kompaniji. To daje vjeru da će brodogradnja opstati u Trogiru, istaknuli su predstavnici sindikata, dodajući kako nakon preuzimanja Brodotrogira od strane Danka Končara ostaje na snazi važeći kolektivni ugovor na snazi.

Iz škvera uglavnom odlazi, kako je to rečeno režijsko osoblje, dakle oni radnici koji nisu izravno vezani za proizvodnju. Inače, razgovori sindikata, novog vlasnika škvera  i uprave o višku radnika trajali su  mjesecima. Evo što su potpisujući socijalni sporazum kazali sindikalisti Đani Lučin, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodotrogira, i Slavko Bilota predsjednik Sindikata metalaca Brodotrogira.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.