Hrvatski radio

Radio Split

13:33 / 08.06.2021.

Autor: RS

Smanji brzinu i guštaj u litu!

Smanji brzinu i guštaj u litu!

Smanji brzinu i guštaj u litu!

Foto: - / -

U Policijskoj upravi u Splitu predstavljen je program preventivne aktivnosti u prometu tijekom ljeta „Smanji brzinu i guštaj u litu“ s obzirom da će se tijekom glavne turističke sezone na cestama povećati broj vozila, motocikala, biciklista, pješaka i svih ostalih sudionika u cestovnom prometu.

Zbog toga Policijska uprava splitsko-dalmatinska pokreće preventivnu akciju naziva „Smanji brzinu i guštaj u litu“ tijekom koje ćemo se još intenzivnije baviti pitanjem i problemom sigurnosti u prometu.

Želimo već sada, na početku turističke sezone, pozvati sve građane, sve sudionike u prometu, bicikliste, motocikliste, vozače, pješake da svojim odgovornijim ponašanjem doprinesu da se u prometu osjećamo sigurnije. Neka nam ljetni dani koji su pred nama ne obilježe vijesti o izgubljenim životima na cestama, o teškim stradavanjima i teškim prometnim nesrećama. Zbog toga smanjite brzinu, ne konzumirajte alkohol prije upravljanja vozilom, vežite se, ostavite se razgovaranja na mobitel i pisanja poruka dok vozite, stavite kacigu ako ste na motociklu i guštajte u litu.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska tijekom ljeta  provoditi će pojačane mjere i radnje nadzora i kontrole prometa na cestama u cilju povećanja razine sigurnosti u prometu na području  Splitsko-dalmatinske županije, a svakog vikenda, posebno tijekom noći nadzori i kontrole biti će još intenzivniji i odvijat će se na većem broju lokacija. Cilj nam je prvenstveno preventivno utjecati na svijest vozača o štetnosti i opasnosti od kršenja prometnih pravila i propisa, posebno kada su u pitanju prekršaji koji su nazvani „Faktori rizika“, ali i sankcioniranje utvrđenih prekršaja. Grubo kršenje propisa o ograničenju brzine kretanja  uz alkohol, nekorištenje sigurnosnih elemenata kao što je pojas na svim sjedalima i zaštitna kaciga na motociklima uz pojavu distrakcija u cestovnom prometu (odvlačenje pažnje od prometne situacije, npr. korištenje mobitela vozača ili pješaka) za posljedicu imaju najteža stradavanja u cestovnom prometu.

Osim nadzora i kontrole prometa, želimo svim našim sugrađanima, posebno onima koji sudjeluju u prometu ukazati na potrebu da zajednički podižemo razinu kako prometne kulture, tako i sigurnosti prometa. Radi toga ćemo u sklopu akcije „ Smanji brzinu i guštaj u litu“ u suradnji s našim partnerima organizirati predavanja i tribine na kojima će sudjelovati stručnjaci iz različitih domena vezanih uz problematiku promet, a koja predavanja će biti usmjerena prema svim sudionicima ili određenoj skupini sudionika u prometu.

Prometna nesreća može se dogoditi svakom - stoga budite oprezni prilikom sudjelovanja u prometu, poštujte prometne propise i čuvajte sebe i druge! - poručili su iz policije.

Reportažni zapis pripremio je Marino Marinčić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.