Hrvatski radio

Radio Split

Smotra sirnica otoka Brača u Postirima

16.04.2017.

16:00

Autor: RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šest smotra sirnica otoka Brača, u organizaciji Hrvatske narodne knjižnice Antonio Rendić Ivanović iz Sutivana i Turističke zajednice Općine Postira počinje u ponedjeljak, 17. travnja 2017. u 11 sati u hotelu Pastura u Postirima. Kontakt telefoni: 095 718 0001 i 091 535 493.

Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelom zaleđa, uvjetovana je ekološkim, klimatskim, povijesnim i kulturnim čimbenicima Mediterana.

Ta vrsta prehrane, kao i u ostalim zemljama na području Mediterana, očituje se u Hrvatskoj u društvenoj, duhovnoj i materijalnoj sferi svakodnevnog života, te u običajima životnog i godišnjeg ciklusa. Temelj te prehrane svodi se na uporabu dostupnih namirnica iz okruženja,  pripremu jela od tih namirnica, te njihovu konzumaciju. Manifestacija "Smotra sirnica otoka Brača" svojim karakterom opravdava uvrštenje otoka Brača i Hvara na UNESCO-vu  Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta pod imenom «Mediteranska prehrana».

Do sada je Narodna knjižnica Sutivan organizirala pet Smotri sirnica otoka Brača koje se svaki put održavaju u drugom bračkom mjestu a dosadašnje su bile u Sutivanu, Nerežišćima,  Škripu, Selcima i Bolu dok se ovogodišnja održava u Postirima 17. travnja na uskršnji ponedjeljak. Sama manifestacija ima gastronomski i kulturno-umjetnički dio a njen cilj je očuvati i popularizirati vještinu mješenja uskrsnog kruha, sirnice ili pince, na brački specifični način i tako osigurati prijenos te tradicije na mlađe naraštaje. Zanimljivo za ovu smortu je što nagradu ne dobiva najbolji pojedinac već mjesto koje on zastupa. To mjesto sljedećih godinu dana nosi titulu: Čuvar gastronomske tradicije otoka Brača.

Održavanje ove smotre važno je za očuvanje identiteta i povezanosti sa tradicijama otoka, te održavanje starih običaja uz specifičnu kulinarsku vještinu mješenja uskrsnog tijesta. Cilj smotre je okupiti predstavnike iz što više bračkih mjesta kako bi utvrdili koliko su očuvane gastronomske tradicije otoka u pripremi tradicionalnih Uskršnjih kolača – sirnica i kako bi se družili uz razmjenu iskustava, recepata, savjeta i ideja.

Popratni učinak smotre je u očuvanju kvalitete bračke sirnice ili pince, postizanje turističke atraktivnosti ciljanog proizvoda i poticanje kulturno-umjetničkih programa izvan turističke sezone.

 

Program ovogodišnje smotre:

Od 10.00.do 11.00 sati: prijava sudionika / preuzimanje uzoraka

Od 11.00 započinje rad žirija

U 11.00. sati započinje kulturno-zabavni program

Oko 12.00 proglašenje pobjednika smotre

Iza 12.15 degustacija zaprimljenih sirnica

Smotra se održava u hotelu PASTURA 17. travnja 2017. godine.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.