Hrvatski radio

Radio Split

Snima se film o Franji Tuđmanu

15.01.2022.

20:20

Autor: HRT Radio Split

Kevin Spacey i Jakov Sedlar

Kevin Spacey i Jakov Sedlar

Foto: HTV / Shutterstock

Danas je spomendan Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, kada nas je 15. siječnja 1992. priznalo 28 država. Potom, prije 30 godina 22. svibnja Hrvatska je primljena i u Ujedinjene narode.

14. svibnja ove godine 100.-ta je godišnjica rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Tog dana će biti premijera igrano-dokumentarnog filma „Tuđman – Nepoznata priča” na engleskom jeziku, potom i u 7 američkih gradova.

U filmu ulogu predsjednika Tuđmana tumači dvostruki dobitnik Oscara Kevin Spacey. Film po scenariju Hrvoja Hitreca nije dobio podršku državnih ustanova pa ga u vlastitoj nezavisnoj produkciji režira Jakov Sedlar.


U razgovoru s Mladenom Vukovićem, književnik Hrvoje Hitrec kaže da je napisao scenarij za hrvatski igrani film „Tuđman u Oluji”, ali da nije dobio podršku Hrvatskog audio-vizualnog centra pa se Sedlar odlučio na snimanje igrano-dokumentarnog filma:

Hrvoje Hitrec

Hrvoje HITREC

Hrvoje HITREC

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.