Hrvatski radio

Radio Split

Sonetni vijenci Luka Paljetka i Joška Božanića

11.08.2022.

09:35

Autor: Mladen Vuković

Knjige

Knjige

Foto: HRT / HRT

U poslijepodnevnom programu u četvrtak, 11. kolovoza 2022., nakon 18 sati, slušat ćemo dva meštra hrvatske poezije - akademika Luka Paljetka i profesora emeritusa Joška Božanića koji krasnoslove svoja dva sonetna vijenca, u najzahtjevnijom poetskoj formi. 


Na današnji dan prije dvije godine preminuo je akademik Tonko Maroević, hrvatski pjesnik, esejist i prevoditelj, kojemu je njegov prijatelj Luko Paljetak posvetio Sonetni vijenac. Glazbu za tih 15 soneta u spomen na Tonka skladao je Darko Matičević (uz programiranje i bas gitaru Alberta Limića), a snimka je nastala u studiju Dade Marušića u Splitu 28. siječnja 2022. godine.

U našem studiju u srpnju smo snimili i sonetni vijenac Pohvala falkuši pjesnika Joška Božanića koji je spjevan 2008. godine, tiskan u splitskom časopisu Čakavska rič, posvećen svim komiškim ribarima i nonotu Jozotu (u akrostihu), jednom od posljednjih veslača na najdužem veslačkom maratonu, povijesnoj regati od Komiže do Palagruže. Taj je sonetni vijenac iste godine uglazbio maestro Dinko Fio.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.