Hrvatski radio

Radio Split

SPLIT: Deep Tech Forum na Pomorskom fakultetu, Split želi da sveučilište bude središte buduće Hrvatske svemirske agencije

25.05.2023.

18:30

Autor: HRT; Radio Split

Svemirski teleskop James Webb

Svemirski teleskop James Webb

Foto: Dotted Yeti / SHUTTERSTOCK

Na splitskom Pomorskom fakultetu održan je "DeepTech forum" na kojemu su predstavljeni start-up i spin-off projekti koji se temelje na razvoju svemirskih tehnologija. Članice EU već neko vrijeme ulažu u tu vrstu tehnologija; a sada im se pridružuje i Hrvatska. Evo što su kazali splićanka Sandra Budimir, koji živi u Parizu i radi za tvrtku "Starbust“ ( STARTBAST) , koja po cijelom s svijetu investira u start -up tvrtke te dekan Pomorskog fakulteta u Splitu Pero Vidan.

Članice EU već neko vrijeme ulažu u tu vrstu tehnologija; a sada im se pridružuje i Hrvatska. Evo što su kazali splićanka Sandra Budimir, koji živi u Parizu i radi za tvrtku "Starbust“ ( STARTBAST) , koja po cijelom s svijetu investira u start -up tvrtke te dekan Pomorskog fakulteta u Splitu Pero Vidan.

Sandra Budimir i Pero Vidan

Ovom prilikom predstavili su se istraživači sa splitskog i zagrebačkog Sveučilišta koji rade na razvoju hardvera, softvera i goriva primjenjivih u svemirskim programima. Jedan od njih je viši asistent na splitskom Pomorskom fakultetu Ivan Pavić:

Ivan Pavić, Pomorski fakultet Split

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.