Hrvatski radio

Radio Split

Split i Krk baze za hitnu pomoć helikopterima

07.08.2015.

06:44

Autor: Radio Split

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo zdravlja krajem kolovoza prvi put uspostavlja helikoptersku hitnu medicinsku pomoć za cijelu obalu, s bazama u Splitu i na Krku. Letačka i medicinska ekipa bit će spremna za polazak tri minute nakon dojave, a dolet helikoptera bit će unutar 20 minuta do svake točke duž obale. To će omogućiti zbrinjavanje, u sklopu tzv. "zlatnog sata", stradalih u prometu, ali i hitnih pacijenata sa srčanim ili moždanim udarom, kažu u Ministarstvu.

Riječ je o četveromjesečnom pilot-projektu s dva unajmljena helikoptera, specijalno opremljena za pružanje hitne pomoći, koji će stajati oko devet milijuna kuna. Helikoptere, letačko osoblje, hangare i servisnu službu osigurat će dvije talijanske tvrtke, čija je zajednička ponuda odabrana na javnom natječaju. Medicinsko osoblje - liječnika i medicinskog tehničara dat će Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Dosad su za hitan prijevoz najčešće korišteni helikopteri MORH-a, a imali su oko 500 intervencija na godinu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.