Hrvatski radio

Radio Split

Split je obranjen, gori u Podstrani

18.07.2017.

06:04

Autor: RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što su Split obranili od požara, vatrogasci su noćas spašavali kuće u Strožanacu i Podstrani. Stanje na požarištu kod Strožanca jutros je nešto bolja, kazao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Splita Ivan Kovačević. Reportažni zapis Vedrane Dedić:

Oslabjela je bura pa su od jutros vatru počeli gasiti i kanaderi.

Vatrena linija bila je duga oko 18 kilometara. Vatru su gasili i stanovnici, kao i pripadnici Torcide.

Bilo je slučajeva da je gorjeo i dim! Po Splitu jutros pada pepeo... Katastrofalni požar u posljednjim desetljećima! 

Prema prvim procjenama, u požarima od Omiša do Splita koji gore više od 24 sata izgorjelo je 4 tisuće 500 hektara guste borove šume, makije, trave, niskog raslinja i maslinika.

Stanje s požarom u Splitu više nije alarmantno. Grad je kasno sinoć obranjen no još gori u Srinjinama i Žrnovnici, gdje je trenutačno nešto bolje. Najteže je noćas bilo u Podstrani i Strožancu jer je vjetar razbuktao vatru, a izgorjelo je nekoliko kuća. Zbog siline vatre, ondje su vatrogasci i rano jutros gasili u prvome redu obiteljske kuće i gospodarske objekte.

Ističu kako su im puno pomogli kolege koji su stigli u pomoć iz Primorsko-goranske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Dubrovačko-neretvanske županije i Zagreba, a tu su i hrvatski vojnici.

Za promet je i dalje zatvorena brza cesta Solin - Klis u oba smjera, županijska cesta Žrnovnica - Srinjine i Mravinci - Žrnovnica.

U Splitu će se jutros održati sastanak kriznog stožera na kojem će biti i premijer Andrej Plenković te ministri obrane Damir Krstičević i unutarnjih poslova Davor Božinović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.