Hrvatski radio

Radio Split

Split može ugostiti digitalne nomade

30.12.2020.

09:19

Autor: Zrinka Bilandžić

Tehnološki park, foto: Grad Split

Tehnološki park, foto: Grad Split

Foto: - / -

Evo nešto i dobro od korone! Rad na daljinu je doveo do toga da je Split posljednjih mjeseci postao mjesto za život i rad desetcima mladih ljudi iz svih krajeva svijeta. Arhitekti, programeri, dizajneri, prevoditelji... svi oni najčešće nisu vezani za mjesto u kojem se njihova tvrtka nalazi

pa su neki od od njih, vjerojatno zbog ugodne mediteranske klime i lijepog grada, izabrali Split za mjesto malo dužeg boravka.

Kako bi se njihov boravak zakonski regulirao, ako žele biti u Hrvatskoj duže do tri mjeseca, nizozemski poduzetnik sa splitskom adresom, ustvari splitski zet, Jan de Jong je pokrenuo inicijativu za dobivanje viza za digitalne nomade.

Nešto slično je uvela i Estonija, a njegov prijedlog je naišao na odobravanje državnog vrha pa je premijer Plenković najavio donošenje zakona o digitalnim nomadima.

I dok se prijedlog zakona iščekuje, savjetnik splitskog gradonačelnik Krešimir Budiša je otkrio našoj Zrinki Bilandžić da je Split spreman ponuditi i prostor digitalnim nomadima, urede u novoizgrađenom Tehnološkom parku splitskog Sveučilišta na Spinutu. Psolušajmo razgovor...

Krešimir Budiša - digitalni nomadi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.