Hrvatski radio

Radio Split

Split obilježio 71. obljetnicu oslobođenja od fašista

26.10.2015.

13:30

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz brojne uzvanike, splitski antifašisti danas su se na svečanoj akademiji u Muzeju grada Splita prisjetili svih svojih poginulih suboraca u Drugom svjetskom ratu i obilježili 71. obljetnicu oslobođenja Splita od fašista i njihove podaničke ustaške vlasti.

Uz pjesmu klape Jeržinac, o velikom prinosu Splita antifašističkoj borbi govorio je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske u Splitu profesor Josip Milat, koji je podsjetio da je Split, kao bastion antifašizma, dvaput bio oslobađan u ratu, da je trećina stanovništva podupirala antifašističku borbu, da je svaki deseti Splićanin poginuo za slobodu te da je Split s okolicom dao 18 narodnih heroja. Danas smo svjedoci da se obnavljaju fašističke ideje, u Splitu je uništeno više od stotinu antifašističkih spomenika, partizane se prikazuje isključivo kao zločince, i nikada nećemo izgraditi jedinstvo ako se budemo selektivno sjećati prošlosti, i ne budemo objektivni i kritični i prema Drugom svjetskom i Domovinskom ratu – kazao je Josip Milat.

Svoje slovo o ulozi Splita i Hrvatske u svjetskoj pobjedničkoj antifašističkoj koaliciji izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske Krešimir Sršen je za zaključio riječima: "Dolje fašizam! Živjela slobodna i demokratska Hrvatska!". Sršen je dodijelio Povelje Saveza antifašista Hrvatske za unapređenje antifašističkih tradicija gospodarstveniku Juroslavu Buljubašiću te novinarima Ivici Ivanišerviću i Damiru Piliću, koji je kazao da fašističke ideje još žive u našem društvu i da su u manjini oni koji se bore protiv njih.

Na svečanoj skupštini splitskih antifašista govorio je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je novinarima komentirao sramotni postroj garde u crnim odorama HDSSB-ovca Branimira Glavaša pred Saborom. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.