Hrvatski radio

Radio Split

Split parking nabavlja 120 električnih bicikla

14.09.2020.

13:32

Autor: RS

Split parking nabavlja 120 električnih bicikla

Split parking nabavlja 120 električnih bicikla

Foto: - / -

Komunalnoj tvrtki Split parking odobren je maksimalni iznos od 75 tisuća kuna bez PDV-a za nabavu električnih bicikla, nakon što su se prijavili na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost otvoren 30. lipnja za neposredno sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila.

Maksimalna subvencija Fonda po bicikli iznosi pet tisuća kuna što znači da će se sredstvima Fonda subvencionirati ukupno 15 od 120 već naručenih električnih bicikli koje bi trebale stići krajem listopada.

S obzirom na to da su industrijske električne bicikle koje se koriste za sustav javnih bicikli u Splitu skuplje od navedenog iznosa, plaćanje ostatka vrijednosti preuzet će Split parking, što je određeno i uvjetima javnog poziva. Sredstva iz Fonda namijenjena su povećanju energetske učinkovitosti u prometu, a projektom se ostvaruje ušteda energije te se smanjuju emisije stakleničkih plinova i ostalih štetnih tvari.

To je u skladu s planovima Split parkinga u promicanju alternativnih oblika prijevoza u Splitu koji iz mjeseca u mjesec drži poziciju rekordera u Hrvatskoj u korištenju sustava javnih bicikli tako da će nove bicikle zasigurno kod stanovnika izazvati pozitivne reakcije, poručili su iz Split parkinga.

  • Kada smo vidjeli natječaj odmah smo odlučili pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i prijaviti se te iskoristiti priliku za subvencioniranje. Bili smo dovoljno ažurni i sredstva su sada tu. Prema ugovoru, sredstva smo dužni namjenski potrošiti u roku od godine dana, no obzirom da su bicikle već naručene jer smo ionako planirali povećati broj bicikli u ponudi sustava javnih bicikli, to će se dogoditi puno ranije, poručili su iz Split parkinga.

Osim nabave novih električnih bicikli, Split parking nabavit će još i 50 klasičnih. Sve one svoje mjesto će pronaći na novim postajama koje će se postaviti na najfrekventnijim lokacijama u gradu. Pripremni radovi trebali bi krenuti krajem rujna, a planirano je oko 35 novih postaja - izvijestili su iz Split parkinga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.