Hrvatski radio

Radio Split

Splitski HDZ obilježio 18. obljetnicu smrti Franje Tuđmana

10.12.2017.

16:30

Autor: Josip Krželj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Članovi HDZ-a Split i Splitsko-dalmatinske županije su danas polaganjem vijenaca i svijeća i sudjelovanjem na misi zadušnici obilježili 18 obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

 

Danas su se članovi HDZ-a Split, Mladeži HDZ-a i Zajednice žena  'Katarina Zrinski' okupili povodom 18. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice dr. Franje Tuđmana ispred njegovog spomenika u Splitu. Ispred članstva splitskog i splitsko-dalmatinskog HDZ-a vijenac i svijeće su položili gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara, predsjednik HDZ-a Split i saborski zastupnik Petar Škorić, predsjednik HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije i saborski zastupnik Ante Sanader, predsjednik Mladeži HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije i saborski zastupnik Ante Bačić, zamjenik župana splitsko-dalmatinskog Ante Šošić i potpredsjednik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Živko Nenadić.

 

Prisutnima se prigodnim riječima obratio predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić te je posebno istaknuo kako zasluge predsjednika Tuđmana u stvaranju države i borbi za hrvatsku slobodu ne blijede, već je odmakom vremena njegovo vizionarstvo, hrabrost i odlučnost u obrani hrvatskog naroda i nacionalnih interesa sve vidljivije. Posebno se referirao na njegovu ključnu ulogu u pobjedi, očuvanju i uspostavi mira u Hrvatskoj, ali i u susjednoj Bosni i Hercegovini: 'Dr. Tuđman nije samo imao ključnu ulogu u stvaranju i obrani neovisne Hrvatske, već je imao ključnu i nezaobilaznu ulogu u obrani i opstanku Bosne i Hercegovine. Ulogom u BiH, spriječivši druge Srebrenice, očuvao je i obraz međunarodne zajednice koja, zbog svoje inertnosti, nije učinila ono što je trebala kako bi spriječila zločine velikosrpskih agresora,' naglasio je Škorić.

 

Za kraj je istaknuo kako su se splitski HDZ-ovci došli pokloniti velikom čovjeku, predsjedniku, vizionaru i državniku koji ostaje trajni svjetionik za našu sadašnjost i budućnost, u svemu što on simbolizira i što je učinio za naš narod. 'Znamo i znat ćemo čuvati istinu, svoju povijest i uspomenu na djela našeg prvog predsjednika,' zaključio je Petar Škorić

 

Nakon polaganja vijenca, održana je misa zadušnica za predsjednika Tuđmana u splitskoj prvostolnici, katedrali sv. Dujma koju je predvodio don Tomislav Ćubelić, voditelj Ureda za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije. U svojoj vrlo emotivnoj propovijedi je zahvalio hrvatskim braniteljima i predsjedniku Tuđmanu koji ih je predvodio na žrtvi koju su podnijeli za slobodnu i neovisnu Hrvatsku: 'U teškome i neizvjesnome trenutku naše hrvatske povijesti trebala je hrabrost stava, hrabrost vjere omotana u ljubav prema domovini. Vi ste sve to imali i hvala vam!'

 

Posebno se referirao na proces 'detuđmanizacije' za koji je rekao da je počela planski i da je planirana puno prije smrti predsjednika Tuđmana. 'Tuđmana možeš ne spominjati, ali ne možeš ga izbrisati iz kolektivnog pamćenja Hrvata. Odmah nakon smrti velikana započeo je taj proces koji je postao gotovo službena politika. To je bilo vrijeme kad ga se nije spominjalo, ali Tuđman je bio veći od svih njih, kao državnik i kao antifašist,' posebno je naglasio don Tomislav.

 

Za kraj je uputio poruku svim Hrvaticama i Hrvatima: 'Ovoj generaciji Hrvata ostaje u nasljedstvo ostvariti sve ono što prvi predsjednik nije u potpunosti uspio, a to je realiziranje Hrvatske kao države u kojoj će svi Hrvati i svi građani zadovoljno živjeti bez utega lažirane opterećujuće prošlosti, umreženih ostataka propalog sustava, neefikasnog pravosuđa i nejednake pravde, bez korupcije, bez mržnje prema vlastitoj domovini, s jednakim pijetetom za sve žrtve i ljude, državu u kojoj će istina, pravda i čovjek biti na prvom mjestu kao svjetlo današnjeg svijeta,' zaključio je don Tomislav Ćubelić.

 
 
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.