Hrvatski radio

Radio Split

Splitski ratni studeni A.D. 1091. (2)

05.11.2021.

07:00

Autor: Frano Baras

Foto HRT

Foto HRT

Foto: - / -

Objavljujemo novi feljton u nekoliko nastavaka iz dnevnički zapisa profesora Frane Barasa o sudbonosnim danima u mjesecu studenom 1991. u Splitu i Hrvatskoj kada se stvarala nova neovisna Republika Hrvatska...

Kadijević zaprijetio Splićanima?

9. studenoga

Sinoć se vidjelo, manje-više nad čitavom Hrvatskom, polarno svjetlo (aurora borealis). Loš predznak. Sjetih se onog iz djetinstva za koje se držalo da nam je najavilo Drugi svjetski rat... Dubrovnik i Vukovar žestoko bombardirani. Blokada je u tijeku. Popodne pod Visom JRM pucala na talijanski trgovački brod Europa 92 (sic!) koji je imao uredne papire za isplovljavanje. Ubrzao vožnju i uspio se dohvatiti međunarodnih voda.

Predvečer s Cambijevima otišao u Kaštela. Zbog zamračenja vozili polako s oborenim svjetlima. Hotel Palace pun izbjeglica. Budući da slabo poštuju zamračenje, struja se oko 19 sati isključuje čitavoj zgradi. Velika dvorana krcata uzvanika. O monografiji don Frane Bege "Kaštel Kambelovac – Kaštel Gomilica" govorili dr. Cambi i ja. Na kraju i autor. Zatim je izveden scenski prikaz 500 godina Kaštel Kambelovca po sinopsisu i u režiji mladog dubrovačkog glumca Frane Perišina. (Reče mi da je uspio na vrijeme evakuirati suprugu s novorođenčetom iz Cavtata.) Preskromna zakuska, vrijeme je ratno. Vratili se starom cestom. Gardisti nas zaustavili kod “Shella”. Posvuda potpuno zamračenje. Usput razmišljao kako će neki budući kroničar napomenuti da je don Franina knjiga bila predstavljena uz svjetlo voštanica i na domet četničkih topova s krune Kozjaka... Popodne i večeras opet topovima tukli Zadar i Sinj.

 

11. studenoga

Inflacija galopira. Žemlja već 11 dinara. Kolut toaletna papira 42 din. Zamrznute haringe 50 din kilogram. Priča se da ne možemo napasti ratne brodove, jer da bi uzvratili zračnim bombardiranjem Splita i ostalih gradova. Dubrovnik strahovito tuku s kopna i mora. Izvjestitelji javljaju da stradaju i dijelovi staroga grada. Pogođeni: Minčeta i tvrđava Sv. Ivana, zgrade iza stolnice itd. Sve je u dimu i plamenu. Potpuno uništeni hoteli Belvedere, Excelsior, Plakir... Navodno je pao Vukovar. Krnje jugoslavensko Predsjedništvo zatražilo 'plave šljemove' ali samo oko teritorija naseljenih srpskom većinom! Naši ih, međutim, žele na granici prema Srbiji. Iznenadila me potpuna bezbrižnost šetača Rivom. Uživaju na suncu kao da se ništa ne događa. Kao da Splićani još uvijek ne shvaćaju ozbiljnost trenutka. Neozbiljan je i taj cjelokupni program Radio Splita popraćen lakom glazbom. Više bi odgovarala 'klasična' i pokoji 'pametni' tekst. Po gradu sve veći broj gardista i mupovaca. Javila se Đ. Ivanišević, traži da im za Večernjak pošaljem prilog o stradanjima Dubrovnika u vrijeme rusko-crnogorske opsade 1806.

 12. studenoga

Radioreporteri javljaju da je Dubrovnik teško razaran. Sve je u plamenu. Palo je na tisuće projektila! Potopljeno je više stotina brodica. Sablasno. Snimke još ne stižu, navodno se tek sada sprema vojna pomoć. Proglašena je opća mobilizacija. Što se čekalo dosad?! Engleski prijestolonasljednik Charles izjavio da mu je veoma žao što ne može prihvatiti poziv da dođe u Dubrovnik. To bi, naime, predstavljalo goleme probleme njegovim tjelohraniteljima... Doista 'kraljevski' glupa izlika! Jučer, kasno popodne incident u Splitskim vratima. Navodno su dva JRM broda zabunom zapucali jedan na drugoga? Poslije su osuli paljbu po rtu Ražanj. Znak opće opasnosti na Braču i Šolti. Nad Sinjskim poljem oboren avion. O Vukovaru ne znamo ništa.

Radio-Zagreb objavio u 10 sati vijest da je Kadijević zaprijetio Splitu, ako ne deblokiramo vojarne do podne, da će napasti svim oružjem. Vijest je poslije demantirao gradonačelnik prof. Slapničar. Novinarima ju je 'pogrešno' priopćio netko od 'promatrača'. Poslijepodne se javio predsjednik Izvršnog vijeća Zvonimir Puljić te napomenuo da je to sinoć izjavio oficir za vezu na pregovorima o podzemnoj vojarni u Drobnjušu. Pregovori su prekinuti do daljnjega, to jest dok se ne deblokiraju Dubrovnik i Vukovar. Sve je prilično nejasno...

Odnio u Nedjeljnu Dalmaciju prerađeni tekst Dubrovnik pravoslavljem razaran, koji sam posvetio Jean d'Ormessonu. Popodne u Fakultetu samo do 16.30 (nastava se prekida zbog zamračenja). Tuđman se sastao s Carringtonom na aerodromu u Grazu. Francuski ministar kulture Lang navodno nešto poduzima za spas Dubrovnika. Nažalost, dobrano kasni!

Sada (18.30) Drago Krpina komentira jutrošnju vijest. Kaže da smo pred konačnim potpisivanjem sporazuma o definitvnom odlasku vojske iz Republike Hrvatske na miran način, ali da se u Splitu želi izazvati incident kako bi se Hrvatska prikazala kao napadač stranim gostima koji stižu danas (Carrington, Vance, Wynaendts). Osim toga: "Netko pod svaku cijenu želi incident, da bi se mogla opravdati odmazda nad Splitom". Zato svima poručuje neka budu veoma oprezni. Ispred Korešnice, kamo je, navodno, onemogućen dovoz hrane, vozač JA je pobjegao ostavivši kamion na putu! Spomenuo je da su s promatračkom misijom išli na Kozjak po bolesnog vojnika, a kad su se vraćali, 'netko' im je kamionom prepriječio prolaz. Ambasador Bondioli se uzrujavao i protestirao. Sumnja se da su i to izveli 'kosovci'. Također, dok su se promatrači nalazili u komandi VPO, u blizini se začula pucnjava. Smatra da je i to pokušaj namjernog izazivanja incidenta. Spomenuo je da su u Mostar ubačeni JNA specijalci u uniformama hrvatske garde. Možda ih ima i u Splitu... Dakle, u tijeku su raznorazne provokacije, valja se suzdržati i ne uzvraćati. 

14. studenoga

Odjeci Carringtonovog boravka i razgovora: Tuđman, Milošević, Kadijević, Izetbegović. Trenutno ne tuku Dubrovnik. Trajektom Slavija evakuirano preko 3000 izbjeglica: majke s djecom, trudnice, ranjenici... Kako su ih samo uspijeli toliko ukrcati!? Razmišljao o šutnji sociologa, psihologa i pedagoga. Zašto se ne jave i ne protumače otkuda tolika poplava mržnje, nasilja, okrutnosti i rušilačke opijenosti kod mladih boraca srbo-armije. Prosječno su to momci od 20-35 godina. Dakle, svi rođeni i odgojeni poslije rata! Tko ili što ih je učinilo takvima? Nisu li to pravi plodovi socijalističkog odgoja? U čijoj su vojnoj doktrini odgajani sadanji jugo-oficiri. Nije li to nastavak 'komunističko-partizanske škole'?

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.