Hrvatski radio

Radio Split

Splitski ratni studeni A.D. 1991. (1)

02.11.2021.

14:24

Autor: Frano Baras

Preslik vijesti iz Slobodne Dalmacije

Preslik vijesti iz Slobodne Dalmacije

Foto: - / -

Objavljujemo novi feljton u nekoliko nastavaka iz dnevnički zapisa profesora Frane Barasa o sudbonosnim danima u mjesecu studenom 1991. u Splitu i Hrvatskoj kada se stvarala nova neovisna Republika Hrvatska...

Razmjena zarobljenih gardista

1. studenoga

Bili u pohode mrtvima na Lovrincu. Mnoštvo svijeta. Groblje se širi velikom brzinom. Križevi i grobnice na sjevernoj strani tek što se nisu stopili sa susjednim naseljem... U mnogim gradovima srbo-armija baš po grobljima tukla topovima i minobacačima. Sudionici konvoja za Dubrovnik vratili se večeras u Split. Jutros slušao radio-snimku razgovora Mesić-Brovet za vrijeme plovidbe konvoja. Famozno! Poslije ručka, nakon mjesec dana otišli do Privora. Na sedlu, ispred 'škole' - samo stotinjak metara od prvih mitraljeskih gnijezda JA! - vijorila se hrvatska zastava. Uz nju dvojica golobradih gardista. Mlađi zatražio od mene osobnu kartu. Pravi jesenski ugođaj. Divlja loza zarumenila zapadni zid kuće. Mace nas dočekale iscrpljene i izgladnjele. Prošetali naokolo. Podsvjesno se pitah nismo li u okularu kojeg snajperiste s Drobnjuša! Vratili se u 16.30. Poslije na misi u Gospe od Pojišana. “Bezumnici” (najboljje ih je tako zvati) luduju i sve ruše. Na TV Beograd vidjeli snimke kako je JNA spalila selo Ravno. Potresno.

2. studenoga

Vrijeme se pokvarilo. Večernjak (u “Hrvatskom rukopisu") objavio zapis Što vi, zapravo hoćete? koji sam povodom Dušnoga dana namijenio "onima sjeverozapadno od Kijeva". Poslije ručka bio do Zente. Jako jugo: oblačno, prohladno. Nostalgično razgledao stotine jedrilica na mrtvom vezu. Sada su ondje i dva poveća policijska brza motorna čamca s dežurnim posadama. Priključeni su na vodu i struju.

Talijanski predsjednik Cossiga posjetio Sloveniju. U Novoj Gorici prešao granicu pješke. Prvi posjet stranog predsjednika ujedno je i simbolično priznanje odcjepljenja. Slušao razgovore u Sarajevu: Kljuić, Izetbegović, Karadžić (kako taj psihijatar vješto laže, prvorazredna cincarska škola!). Ipak, ni druga dvojica nisu se dali!

Radio javio da je netko pred kućnim ulazom teško ozlijedio poznatog splitskog baletana i galerista Miljenka Štambuka te da je podlegao povredama...

4. studenoga

Snažno jugo se razbuktalo, ali je toplo. Dobro će razdrmati novopriučene šumadijske mornare! U Vukovaru kritično, a pomoć ne stiže?! U Dubrovniku također. Jučer opet bombardirali Sinj. Sutra ponovno sastanak u Haagu. Ako Milošević ne potpiše, proglasit će se sankcije protiv Srbije. Već će Bizantinac znati kako ih izigrati!

5. studenoga

U Slobodnoj čitao o stradanjima i patnjama prekjučer razmijenjenih zarobljenih gardista iz kninskog zatvora. Po danu ih koristili kao radnu snagu, a noću ih svirepo mučili. Neposredno prije razmjene još ih jednom premlatili... Konferencija u Haagu opet propala zbog Miloševića i Bulatovića. Kostić bezobrazan po običaju: nakon Carringtonovog upozorenja da ne može govoriti u osobno ime, drsko napustio sastanak. Agresija se nastavlja. Naročito stradaju Vukovar i Dubrovnik. Srbi nas optužuju da smo bombardirali Šid! Očita podvala. Poginuo im general, zapovjednik Vojvođanskog korpusa.

6. studenoga

Na TV-u pratio Tuđmanovu konferenciju za tisak. Potvrdio da je Marković u ime Savezne vlade pokušavao nabaviti rezervne dijelove za potrebe JNA: čak su ih i dobili od Kine! Ponovno demantirao Miloševićeve optužbe o genocidu nad Srbima u prošlom ratu. Poginuo je jednaki, a možda i veći broj Hrvata. Kaže da je prije desetak dana vidio dosad bunkerirane savezničke dokumentarne filmove o koncentracionim logorima, snimljene 1945. U njima se govori da je u Jasenovcu likvidirano dvadesetak tisuća Srba. (Hoćemo li ikad saznati koliko su nevinih 'narodnih izdajica' likvidirali partizani poslije oslobođenja Dalmacije 1944.?!) Također je obrazložio slučaj Vukovara i razloge crnogorskog napada na područje Dubrovnika. Zapravo, Srbija želi dobiti Prevlaku na kojoj se nalaze rakete koje 'pokrivaju' Otrantska vrata. Na kraju je od Amerike otvoreno zatražio vojnu pomoć: ratne brodove u Jadranu i zaštitu zračnog prostora iznad Hrvatske. “U krupnom planu” sudjelovao zapovjednik hrvatske vojske, generalpukovnik Anton Tus sa suradnicima. Staložen i miran, pravi pilot.

7. studenoga

Na fakultetu do 12 sati. Poskupjele cigarete. Popodne bio na otvorenju nove knjižnice (u prostorima bivše Mjesne zajednice Meje) i predstavljanju zbirke pjesama Koža kože Srećka Diane. Inventar suvremen, prostor ugodan. Prof. Nada Ružić pričala mi o potpunoj neinformiranosti novopristiglih 'promatrača' - posebice njihova šefa, talijanskog ambasadora Bondiolija...

Danas zasjedao Sabor. Dva puta prekidali sjednicu zbog uzbune. Srbo-armijsko zrakoplovstvo djeluje na svim frontama. Bacaju nekakvu 'paučinu', sumnja se u bojne otrove. Ponovno bombardirali pomoćni aerodrom na Hvaru! U nekoliko izloga (i u Nedjeljnoj Dalmaciji) pojavile se tjeralice za splitskim 'kosovcima'.

8. studenoga

Jutros dvije zračne uzbune. Slično po čitavoj Hrvatskoj. Luke, osim Pule i Ploča, blokirane. Dubrovnik već 39. dan pod opsadom. Župnik Lasić uputio dramatični apel Papi. U Rimu ministri EEZ-a izglasali gospodarske sankcije protiv Jugoslavije. Papa i Bush razgovarali 65 minuta. Inače, srbo-avioni još uvijek posvuda sipaju tajanstvenu 'paučinu'. Uveden embargo na sve vijesti iz Vukovara i Vinkovaca: navodno u interesu branitelja?! Tanjug objavio da bivša JNA prijeti uništenjem raketnih baza na području Hrvatske, što bi moglo izazvati ekološku katastrofu.

Poslije ručka pošao do Zente. Prekrasno, pravo 'bablje ljeto'. Nekoliko upornih kupača i ribiča na Bačvicama i na Firulama. Večerašnja premijera Zrinjskoga u HNK-u neće se održati zbog “novih događaja”. Opet uvedeno potpuno zamračenje. Slušao na radiju (“Kulturna panorama”) razgovor s najstarijim splitskim književnikom S. Dianom (85) u povodu jučerašnjeg predstavljanja knjige.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.