Hrvatski radio

Radio Split

Splitski ratni studeni A.D. 1991. (4)

18.11.2021.

16:18

Autor: Frano Baras

Pripadnik JNA i Vance (Foto HRT)

Pripadnik JNA i Vance (Foto HRT)

Foto: - / -

Objavljujemo novi feljton u nekoliko nastavaka iz dnevnički zapisa profesora Frane Barasa o sudbonosnim danima u mjesecu studenom 1991. u Splitu i Hrvatskoj kada se stvarala nova neovisna Republika Hrvatska...

Vukovar consummatum est

18. studenoga

Luka se kupala u suncu i vedrini neba. Veliki trajekti oštećeni paljbom s razarača Split još uvjek na mrtvom vezu.  Na fakultetu skraćeni satovi. Popodne četnici opet tenkovima i minobacačima napali Zadar. Izgleda da je Vukovar definitvno pao. Strahuje se od pokolja. Javljaju da su čak i djeca posijedjela! Promatrači se opet nisu uspjeli probiti iz pravca Beograda. U Dubrovnik uplovio talijanski brod-bolnica San Marco. Dovezao pomoć, a prevest će oko 700 žena i djece u Italiju. Iz TV Dnevnika doznajemo da će nekoliko europskih zemalja (Italija, Francuska, Engleska) ipak uputiti ratne brodove put Dubrovnika. Primirje se ne poštiva, naročito u gornjim krajevima. U BiH osnovana zajednica hrvatskih općina. Vlada formirala komisiju koja će ispitati okolnosti pokušaja obaranja vlasti? U saveznim organima odriče se svako pravo predstavnicima Hrvatske. Naši pozdravljaju prijedlog o dolasku stranih ratnih brodova u Jadran. Vukovarci odbili pozive na predaju. Stanje katastrofalno. Zrakoplovi uporno djeluju i na širem području. Članovi misije EZZ-a zbog žestokih borbi bili prisiljeni vratiti se oko 16 sati u Beograd. Pregovara se o konvoju za izvlačenje civila. Krenuo i konvoj Liječnika bez granica. Srbi s brda Hum žestoko napali Mostar. Puca se po vozilima na cesti Čitluk-Mostar. Zadar žestoko bombardiran od 18-20 sati. Napadi još uvijek traju. Uplovljavanje nekog broda jugo-vojska iskoristila da bi napala i opljačkala Rijeku Dubrovačku i Mokošicu. Članovi UNICEF-a zgranuti izvijestili svoje vlade. Večeras isplovio San Marco s izbjeglicama. Dubrovnik bez struje, bez vode, bez opskrbe ulazi u 50. ratnu noć...

Što će biti od Hrvatske? Hoćemo li se ikad osloboditi jugo-srpske side! Proživljavamo teške trenutke. Ubija me nemoć. Preostaje jedino reagirati riječju, a ona je tako jadna i jalova. Možda bi bilo najbolje prijaviti se u gardu i otići na front. Kad gine mladost, zašto da se ne žrtvujemo i mi stari! Popodne kod Stona opet poginula dvojica mladih Solinjana. I tako iz dana u dan, možda iz sata u sat.

19. studenoga

Rano jutros slučajno uhvatio emisiju Radio Pariza za Jugoslaviju. Koje li prljave prosrpske propagande! Čak se svi tekstovi čitaju na ekavici. Mora biti da gedže ondje imaju čvrst bunker, uostalom kao i u BBC-ju. Slušao i emisiju Radio Beograda o knjizi stanovitog dr. Kostića koji "dokazuje" kako su u prošlosti svi autori tvrdili da su gotovo svi Hrvati, naročito Dalmatinci, zapravo Srbi. Da pukneš od smijeha! Iz Vukovara još uvijek nisu izvukli ranjenike. Zadar prošle noći bombardiran iz zraka. Danas također. Inače, "oni preko Drine" uvelike su zabrinuti najavljenim dolaskom stranih ratnih brodova u "jugoslovenske teritorijalne vode"! Kukaju da je to "mešanje u unutrašnje stvari"! Navodno su već u blizini dva talijanska broda. Cossiga ponovno oštro napada srbo-armiju. Potpuno smo rastrgani. Splitski krizni štab zahtijeva da se hitno izmijene nazivi ulica Beogradske i Kragujevačke.

20. studenoga

Večeras oko 21.30 pucnjava u blizini. Nekoliko topovskih (?) hitaca, zatim kraći rafali. Svi smo dotučeni teškom tragedijom Vukovara. Banda je upala jučer. Na TV vidjeli inserte BBC-ija o Vanceovu posjetu. Porazno. Pijani četnici u vojnim uniformama srljali ulicama potcikujući "Bit će, bit će mesa, klat ćemo Hrvate...!" Jesu li preveli Mr. Vanceu? Kalvarija stanovništva se nastavlja. Povlače ih tamo-amo, ali ne puštaju. Sinoć su iz bolnice izbacili predstavnike Crvenoga križa. Tko zna što su noćas uradili s ranjenicima? Pomoćni brod francuske rame mornarice Rance dopremio je u Dubrovnik hranu i drugu pomoć. Ostali ratni brodovi (engleski i talijanski) nalaze se u blizini. Zbog toga Beograd oštro protestira. Predstavnici Italije, Austrije i Njemačke izjavili u Rimu da će, ako ostali iz EZZ-a to ne učine, oni sami priznati Hrvatsku i Sloveniju. Papa je danas primio predstavnike Vukovara: među ostalima i dvojicu ranjenih gardista. Zadnji je trenutak da se civilizirani svijet trgne i nešto poduzme, inače će nas barbarski mrak sve progutati. Je li moguće da je Europa toliko slijepa?! Je li moguće da bi pristala na suradnju s tim banditima. Vrhunac je sramote danas objavljena vijest da je Engleska legalno sve do potkraj srpnja dostavljala kasetne bombe JNA! Kao da nisu znali da ih mogu upotrijebiti samo na Kosovu ili u Hrvatskoj! Ti će nam Englezi na kraju doći glave, kao što se dogodilo već nekoliko puta. Za Prvog svjetskog rata (Londonski pakt, 1915.) naše su teritorije obećavali Talijanima. U Drugom svjetskom ratu bombardirali su hrvatske (ali ne i srpske!) gradove. Onda nas je Churchill prodao komunistima, a smrtonosni finale prirediše nam na Bleiburgu!

Prodaja benzina potpuno obustavljena, a ne kako su sinoć javili par-nepar. Radio Split javlja da se iz Lore puca po Špinutu, središtu grada i Kaštelima. Iz Dračevca ispaljene svjetleće rakete. Puca se i po Bačvicama. U 22 sata Radio Zagreb javio da je 450 ranjenika iz Vukovara odvedeno u Srijemsku Mitrovicu, a 1000 građana u Šid. Nedostaje 150-200 ranjenika. To je dosad u analima Crvenoga križa nezapamćena sramota. Je li moguće da živimo u zadnjem desetljeću 20. stoljeća?! S kojim smo banditima - nažalost, neki su još među nama - živjeli sve ove godine! Dok smo mi, bona fide, mislili da su - ako ne iskreni - ono barem lojalni sugrađani, sada vidimo da su to najljuće zmije otrovnice. Radio Split ponavlja hitno upozorenje o potpunom zamračivanju! Opet topovima gađaju okolicu Stona. Diverzanti pokušali zapaliti selo Čepikuće. Tenkovi opet harače po drniškoj i zadarskoj okolici. U Škabrnji banda ubila na desetke muških civila u nazočnosti žena i djece! Čujem da je don Cvitanović propovijedajući u stolnici kazao "da više neće vjerovati da Bog postoji, ako nam ne pomogne i ako se nešto ne promijeni u ovoj hrvatskoj tragediji". Bugarski predsjednik zahtijeva vojnu intervenciju u Hrvatskoj. U Parizu demonstracije: na postaji metroa STALINGRAD, jutros je osvanuo natpis VUKOVAR. Liberation danas objavljuje svjedočanstva promatrača koji izjavljuju da su na području miješanih sela, gdje su izvršili očevid, žrtve bili isključivo Hrvati i Česi. Amerikanci odlučili uspostaviti zračni most humanitarne pomoći Hrvatskoj. Savka Dapčević predavajući u SAD-u naglasila da Hrvatska ne smije prihvatiti razgovor o teritorijalnim promjenama. U Mostaru vojska žestoko pucala na miliciju. Velike formacije vojnih bandi nastupaju prema Jablanici. Predsjednik BiH kaže da MUP pregovara s vojskom. Vojska zaustavlja autobuse i vlakove te nastavlja izazivati po zapadnoj Hercegovini pod izgovorom da su ondje nazočni pripadnici ZNG-a. Vlada Srbije najavila mjere za zaštitu Srba u Makedoniji, napada EZZ, jer da je navodno nametnula Mesića i izjavila da neće priznati novu vladu tzv. Jugoslavije. Upravo (22.25 h) nazvao Roda: kaže da JRM puca iz Lore, da su nešto digli u zrak, da su izbacili rakete iznad grada, da se vidi požar u Strožancu ili na obali u Stobreču. Govori se da je netko s jedne od zgrada u našoj blizini davao svjetlosne signale brodovima JRM!?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.