Hrvatski radio

Radio Split

Splitski ratni studeni A.D. 1991. (5)

22.11.2021.

21:44

Autor: Frano Baras

Preslik teksta u Slobodnoj Dalmaciji

Preslik teksta u Slobodnoj Dalmaciji

Foto: - / -

Objavljujemo novi feljton u šest nastavaka iz dnevnički zapisa profesora Frane Barasa o sudbonosnim danima u mjesecu studenom 1991. u Splitu i Hrvatskoj, kada se stvarala nova neovisna Republika Hrvatska...

Osveta komunističke Srbije i JNA

21. studenoga

Strane radio postaje šire glasine da su hrvatski vojnici poklali četrdesetoricu učenika u Borovom selu. Žrtve je tobože vidio stanoviti beogradski fotoreporter, ali mu nisu dopustili snimati! Još jedna od učestalih 'patki' srbo-armije, da bi prekrili vlastite zločine. U Slobodnoj Dalmaciji danas svjedočanstva dviju mladih žena iz Škabrnje (kod Zadra) o četničkom masakru muškaraca. Noćas miniran Maslenički most.

22. studenoga

Jutros Reuter demantirao vijest beogradskog fotoreportera o masakru djece. Sada izjavljuje da nije vidio trupla, već da su mu sve ispričali pripadnici JNA. Jučer na naslovnoj strani Profila (ND) objavljen moj zapis "Poručniku korvete bivše JRM" sa simboličnom slikom vreća pijeska (produce of Yugoslavia) ispred skloništa. Članak završava:

"Pitam vas zašto ste pucali - čak topom! - na moju obitelj? Što smo vam skrivili da nas, u našim stanovima, gađate našim skupim ubojitim igračkama, jer mi smo vam ih kupili.

Zbog kojih ste 'vojno-strateških razloga' nišanili trajekte, spomen-svjetionik, uredske prostorije, stanove, vile, đački dom, škole, muzej, crkvicu, Rivu, Dioklecijanovu palaču...? U ime kojih ste 'ideala' masakrirali dvojicu pomoraca, ranili splitske žene i djecu? Jesmo li vam za to plačali skupo školovanje u Vojno-pomorskoj akademiji? Vidite poručniče, ja nikada ne bih mogao pucati na članove vaše obitelji... U vas osobno, pucao bih jedino kada bismo se u ratnom nevremenu sukobili, obojica u odorama, ali na suprotnim stranama."

Strahovito sam utučen sudbinom vukovarskih izbjeglica i ranjenika. Što im sve ne rade! Na sramotu čitave europske javnosti. Dok su ih prevozili preko Bosne, napala ih organizirana srpska rulja: razbila autobuse i otela ih nekoliko stotina. Kojeg li užasa, kojeg li bezakonja, koje li mržnje! Doznajemo da se 12 pripadnika policije još uvijek bori u nekom djeliću Vukovara, trebalo bi im pomoći - kaže Vlada! A Drašković uputio Tuđmanu protestno pismo u povodu "pokolja Srba" u Vukovaru. O, sramoto! Kako se usuđuje insinuirati. Još napominje da hrvatski narod ne zna tko su bile ustaše. A znaju li Srbi tko su bili četnici?

Ministar Rudolf noćas u Žitniću potpisao prekid vatre i napuštanje vojarna u srednjoj Dalmaciji. Sumnjam da će ga druga strana poštovati. Jučer je poslije petnaest dana stigao trajekt na Vis. Dočekali ih transparenti: VIS JE HRVATSKA. Danas je trajekt stigao i na Lastovo. M. Kouchner se pred Dubrovnikom prepire s vojničkom bandom da propuste pomoć stanovnicima Mokošice. Vojska ga izigrava. Dobro netko reče da se Veneciji ne bi moglo dogoditi to što se događa Dubrovniku, naprosto stoga što je ondje investiran golem strani kapital, a u Dubrovniku nije. Mrs. Thacher dala znakovitu izjavu o neshvaćanju biti sukoba između Hrvatske i Srbije. "Ne! - kaže ona - nije to građanski rat, to je osveta komunističke Srbije i sada srpske JNA demokratskoj i slobodnoj Hrvatskoj..." Smatra da bi nas trebalo odmah priznati i omogućiti nam da se naoružamo kako bismo se mogli suprotstaviti. Još je kazala da svijet premalo zna o našim stradanjima. U pravu je! Ne znamo se koristiti mas-medijima za razliku od Slovenaca u njihovom kratkotrajnom sukobu. Šteta što ona nije na Carringtonovu mjestu. Nastavljaju se izbjeglištva iz Dubrovnika i Zadra. Ljudi napuštaju ognjišta da bi spasili živu glavu. A Europa filozofira o "pravima srpske manjine". Ludilo, potpuno ludilo! U pravu je glumac Bandalo kad kaže (u ND): "da je to urota nasilja pravoslavlja i protestantske diplomacije protiv katoličkih zvonika!" Očito, demoni kolo vode! Čak su i Papu proglasili "ustašom"! Tko će moći poslije svega oprostiti Srbima? Oni nas žele potpuno istrijebiti, uništiti, naprosto zbrisati s ovih prostora. Jadni smo, napušteni i prepušteni samima sebi.

Što zapisati o ovim sramotnim i strahotnim vremenima? Tko je odgajao, tko stvorio ta čudovišta? Jesu li to plodovi socijalizma? Nisu li to marksistički klonirani Titovi pioniri? Kako se uzdignuti, kako pobjeći iz balkanske krčme? Kad ćemo se otarasiti prokletih balkano-komunističko-pravoslavnih-privjesaka. Zašto nas je Bog kaznio da u vlastitoj zemlji moramo trpjeti njihov olovni balast. Ta, oni nas žele uvjeriti da je i Marko Marulić bio Srbin!

Gardisti odbili ponovljeni napad na Čepikuće. U Zagrebu je uhapšen Paraga (HSP). To bi moglo prouzročiti velike probleme HDZ-u! U kasnim radio-vijestima javili da je Carrington iznenada i nenajavljeno stigao u Beograd! 

23. studenoga

Unatoč potpisanom sporazumu luke na Jadranu nisu deblokirane: opravdavaju se da još nisu otklonjene mine ispred ulaza u luku Lora! Prošle noći opet se puškaralo. Osijek stalno bombardiraju topovima. Avioni raketirali stare zidine Stona, također i Slano. Javljaju da je pilot s avionom prebjegao na našu stranu. A gdje se je spustio? Francuski ministar Kouchner napuštajući Dubrovnik (poslije 10 dana), izjavio da će nastaviti bitku za spas drevnoga grada i njegovih stanovnika. Radio javio da su se popodne iznenada u Ženevi sastali Tuđman, Milošević, Kadijević, Vance, Carrington...

(Nasatavit će se)

Frano Baras

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.