Hrvatski radio

Radio Split

Splitski ratni studeni A.D. 1991. (6)

28.11.2021.

13:55

Autor: Frano Baras

Preslik iz novina

Preslik iz novina

Foto: - / -

Objavljujemo završni šesti nastavak iz dnevnički zapisa profesora Frane Barasa o sudbonosnim danima u mjesecu studenom 1991. u Splitu i Hrvatskoj, kada se stvarala nova neovisna Republika Hrvatska...

Marjanski TITO konačno otpilan 

24. studenoga

Gotovo cijeli dan prelistavao dokumentaciju o događajima u Dubrovniku 1941. I onda su Srbi surađivali s Talijanima protiv Hrvatske. Ništa nova pod suncem! Sadanje tajne spletke samo su nastavak. Već se govori o stvaranju tzv. “Dubrovačke Republike”! Jugoarmija izručila Zadranima trupla (37) civila masakriranih u Škabrnji. 

 25. studenoga

Od 9 do 11 na sjednici Komisije za spomen-obilježja, imena ulica, trgova i drugih objekata. Predložili preimenovanje (prije četiri mjeseca usvajanje sličnog prijedloga odgodila je Općinska skupština!): Obala JNA —> Obala Kneza Branimira, Beogradska —> Bregovita, Kragujevačka —> Vukasovićeva, Balkanska —> Vukovarska, Titova obala —> Obala Hrvatskog narodnog preporoda, Obala bratstva i jedinstva -> Saveznička obala, Lukobran -> Kneza Domagoja. Također smo predložili izmjene naziva svih gatova. Za ulice u novoj četvrti Žnjan eventualno imena mediteranskog bilja, tipova brodova i sl. Od Podstrane zatražili obrazloženje prijedloga novih naziva i tlocrt. Na fakultetu do 14 sati. Popodne nazvao prof. Milivoj Lalin, kaže mi da je razgovarao s predsjednikom Europskog udruženja bivših logoraša, i oni se zgražaju nad događajima u Hrvatskoj, te ga pozivaju na skupštinu krajem mjeseca. Očito, poziv nije mogao prihvatiti zbog ratnih nedaća. Nastavlja se žestoko bombardiranje Osijeka. Bojim se da se ne ponovi Vukovar. Počela evakuacija vojarne Dračevac, prebacuju se u Loru. Naši uklanjaju podmorske mine ispred ulaza u luku Lora. Na Pjaci žestok protestni zbor zbog uhićenja Parage.

26. studenoga

Đ. Ivanišević došla po treći nastavak “Marmonta”. Dao joj i odlomak o Vlasima iliti Srbima iz Bersine knjige Slike i prilike dubrovačke. U Naučnoj knjižnici (poslije dugo vremena) konzultirao novinu San Marco zbog dubrovačkih i stonskih događaja 1941. Podaci nepotpuni i kratki. U NIN-u pročitao intervju s odbjeglim splitskim prof. dr. S. Komazecom. Svašta! Uzrujala me vijest o pokretu za obnovu Republike Dubrovnik koji djeluje pod okriljem srboarmije u Cavtatu. Vode ga stanoviti Aleksandar Apolonio i družina. 

27. studenoga

Evakuacija splitskih vojarni zapela. Hosovci jutros 'zauzeli' Muzej revolucije, dok im Općina ne dodijeli bolje prostorije. Samo da ne bude gužve. Osijek se i dalje sustavno uništava. Napadi na zapadnoj dubrovačkoj fronti. Kasno popodne zračne uzbune u Metkoviću i Pločama. U Zagrebu intezivna diplomatska aktivnost. U Otrantskim vratima manevri talijanske ratne mornarice. 

28. studenoga

Na fakultetu do 13 sati. Doznao da je jedna od naših kolegica odselila sa suprugom (Srbinom) i djecom na Novi Zeland! Nisam ostao na “Zbrlj-u”. Na dubrovačkim utvrdama podignute zastave UNESCO-a. Stiže ponovno Kouchner. Osijek i dalje bombardiran: samo jučer 19 mrtvih. Nova Gradiška također: poginula jedna djevojčica. Popodne raketni bacači tukli Ston. Pale sela u stonskom primorju. Jutros JRM pucala po Lastovu, navodno su ih napali iz nekakvoga gumenjaka (ma nemoj!). U Splitu obustavljeno iseljavanje vojarni. Općinska skupština od prijedloga naše Komisije danas prihvatila samo četiri nova naziva: Bregovita, Obala kneza Branimira, Vukasovićeva, Vukovarska. Hosovci napustili Muzej revolucije i preselili u prostorije bivše vojarne na Visokoj. Stigao novi broj Mogućnosti.

29. studenoga

Nazvala Đurđica. Tekst za Večemjakov božićni prilog valja dovršiti do ponedjeljka, jer se tiska u Italiji. Poslije ručka odšetao do Zente: sunčano, toplo, predivno. Dok se po bojištima Hrvatske gine, mi ovdje uz more 'uživamo'! Na Ovčicama sreo pomorca Oskara Magazinovića sa suprugom. Rekoše mi da su kopije mojih članaka o napadu na Split poslali prijateljima u Australiju. Navečer gledali snimku emisije francuske TV Antenne 5 (La guerre entre les Serbes et les Croates: Les absents ont toujours tort). Prikazali dokumentarne materijale iz Vukovara, Dubrovnika, Osijeka. Čak i princ Aleksandar II. Karađorđević u svojoj izjavi nazvao pripadnike srbosoldateske pogrdnim izrazom 'bašibozucima'! Svi francuski sudionici (bivši ministar Joubert, ministar Kouchner, poslanici, voditelj itd.) naprosto su slistili Srbe. Dobri su bili i naši predstavnici. Najgadljivije bile izjave srbijanskog ministra vanjskih poslova Jovanovića koji uporno tvrdi da Srbija nije ni u kakvom ratu s Hrvatskom! Dvoje Srba iz publike demonstrativno napustili dvoranu zbog tobožnje francuske pristranosti.

30. studenoga

SD objavila moju prvu Nesanicu-91. (Apolonio od Raguze). Na sličnu temu u istom broju protestira i Stijepo Miović Kočan iz Zagreba. Tek smo se danas sjetili da je jučer bio Dan Republike! Kako je neslavno, u potocima krvi, konzumirana zapadnoj Europi toliko mila i draga marksističko-lenjinistička tvorevina. Hosovci jučer oko 17 sati na Marjanu (iza zapadnog zida Židovskog groblja) aparatom za autogeno zavarivanje prerezali željezne stupove svijetlećih slova TITO. Napokon! Predstavnik HOS-a izjavio za SD: ‘‘Radi se o simboličnom činu rušenja imena osobe koja je stvorila tu jugo-četničku armadu koja sada žari i pali po Hrvatskoj / današnja je vlast nastavak tog režima, pa je ovo samo simbolično obračunavanje s komunizmom i neoboljševizmom u crvenom i orjunaškom gradu.” Dodao je da mu je žao što se toga nije sjetila vladajuća stranka, te da je prava sramota za gradsku vladu što to nije uradila odmah nakon izbora: ‘‘Mnogo je hrvatske nevine krvi zaliveno u ove temelje, od Bleiburga, križnog puta, pa sve do Vukovara...”

Jučer građani o vlastitom trošku postavili nove ploče na početku ulica: Vukasovićeve i Vukovarske. Potomci stare splitske obitelji Vukasović (koji tu još uvijek stanuju) priredili malu zakusku.

(Kraj feljtona)

Frano Baras

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.