Hrvatski radio

Radio Split

Splitski skautski zbor volonterski zasadio 2200 stabala

21.04.2021.

10:47

Autor: RS

Foto: Splitski skautski zbor

Foto: Splitski skautski zbor

Foto: - / -

U povodu Dana planeta Zemlje 22. travnja, Splitski skautski zbor podsjeća da je zasadio 2.200 novih stabala. Početkom 4. smjene projekta „Zeleno, volim te zeleno“, očekivani učinak zasađenih stabala je ukupno za 50 % viši od planiranog,

tako da je do sada ostvaren ishod od 2.200 novozasađenih stabala.

Splitski izviđači zahuktali su se u aktivnostima tijekom svog EU projekta, kroz program Europskih snaga solidarnosti i Agencije za mobilnost i programe EU, doprinijevši svojoj lokalnoj zajednici u obnovi prirode.

Posljednja smjena je započela 17. 4., a završava 1. 5. 2021. i očekujemo ukupni završni ishod od 2.500 novih stabala, kojemu smo se već prilično primakli. Kroz ovaj projekt u Splitu su, u proteklih nešto manje od 2 mjeseca, u četiri termina, gostovale i gostuju volonterske grupe, s ukupno 64 volontera/volonterke. U suradnji sa stručnjacima iz Hrvatskih šuma i splitskim izviđačima mladi su volonteri, zbog neuobičajenog proljeća i dobro navodnjenog tla, usmjereni isključivo na pošumljavanje, a planirano zalijevanje sadnica ionako obavlja Majka Priroda čestim kišama.

Dosadašnjih 2.200 stabala, umjesto predviđenih 1.500, posađeni su na na području grada Splita, na obroncima Mosora, ispod Zvjezdanog sela, gdje je planirano zasaditi i ostalu količinu stabala. Splitski skautski zbor nastojat će i nadalje osiguravati sredstva iz EU fondova da bismo ostvarili znatno poboljšane učinke pošumljavanja opožarenih područja oko Splita, u suradnji s projektom Boranka, Saveza izviđača Hrvatske. Ovaj se projekt provodi u partnerstvu s Hrvatskim šumama, uz svesrdnu podršku grada Splita i gradonačelnika Andre Krstulovića Opare te uz pomoć Ravnateljstva Civilne zaštite – DIP CZ Split, te Saveza izviđača Hrvatske.

Europske snage solidarnosti potiču i financiraju projekte mobilnosti mladih iz zemalja članica EU, ali i ostalih europskih država, sa svrhom ostvarivanja pozitivnog utjecaja na lokalnu zajednicu, kao i na same sebe, kroz neformalno i informalno učenje tijekom volontiranja. Za svoje ishode učenja svaki/a volonter/ka će na kraju dobiti certifikat Youthpass, za zabiljženim znanjima, vještinama, stavovima i ponašanjima, koji u cijeloj EU služi kao dobrodošla dopuna prilikom ulaska na tržište rada.

Tijekom ovog volonterskog programa, splitski izviđači su domaćini koji za volontere osiguravaju upoznavanje lokalnih spomenika kulture i drugih obilježja lokalne sredine. Pritom volonteri uče o lokalnim običajima, životu, jeziku... Ovi su mladi ljudi većinom pristigli usred svojih studentskih obveza kako bi volontirali u Splitu, tako da tijekom tjedna, uz volontiranje, ostvaruju i redovne online obveze prema svojim fakultetima i svojoj izobrazbi.

Organizatori iz Splitskog skautskog zbora zadovoljni su što, usprkos epidemiji, imaju priliku povezivati mlade iz raznih zemalja te pritom pridonositi svojoj zajednici i obnovi prirode. Volontiranje se održava uz striktno pridržavanje mjera borbe protiv pandemije covid-19, tako da do sada nije bilo pojava zaraze u volonterskim skupinama.

Dan našeg planeta, tako, dočekujemo s najboljim mogućim doprinosom njegovoj klimatskoj održivosti, te u tom duhu svim svojim sugrađanima želimo bolju klimu i bolju Zemlju! - poručuju u svom priopćenju splitski izviđači.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.