Hrvatski radio

Radio Split

Splitski vatrogasci radno obilježavaju zaštitnika Sv. Florijana

04.05.2022.

12:08

Autor: Denis Šabić

Splitski vatrogasci

Splitski vatrogasci

Foto: HRT / HRT

Danas slavimo dan svetog Florijana, kršćanskog sveca i mučenika te zaštitnika vatrogasaca i Dan vatrogasaca u Republici Hrvatskoj.

Splitski vatrogasci

Splitski vatrogasci

Foto: HRT / HRT

Florijan, rođen oko 250. godine, se još kao mladić uključuje u redove rimske vojske, te napreduje kroz svoju vojnu službu. Nakon završetka vojničkog života, živi u gradu Aelium Cetium, danas St. Polten i nastavlja svoj rad kao civilni službenik u Obalnom Noricu (današnja Austrija), gdje ga dočekuje vijest o progonu njegovih 40 kolega, vojnika kršćana. Odlazi pred upravitelja provincije Akvilina u Lauriakum (danas Enns). koji je vodio proces protiv kršćana te se svjesno žrtvuje priznajući da je i sam kršćanin, kako bi bio uz svoje suborce i u času njihove smrti. Nakon brutalnog mučenja, 4. svibnja 304. godine bačen je u rijeku Enns s mlinskim kamenom oko vrata. Jedna pobožna žena je pronašla njegovo tijelo i pokopala ga. Na mjestu njegovog groba sagrađen je samostan oko kojeg je nastao grad koji i danas nosi svečevo ime.

Sveti Florijan se ističe među ostalim svecima po tomu što zanimanje koje štiti, vatrogastvo, izravno predstavlja provođenje Isusovog nauka o žrtvovanju za bližnje. U Florijanovim riječima krvniku „Zapali oganj i u ime Boga moga popet ću se na nj“, vidimo ustrajnost naših vatrogasaca, koji na poziv o požaru ili drugoj nesreće, ostavljaju svoj dom i posao i odlaze pomoći drugima u nevolji, svjesni opasnosti za vlastiti život.

O pripremi za ovogodišnju požarnu sezonu koja počinje 01.lipnja,2022. godine kao i o humanitarnim akcijama nam govori zapovjednik JVP Split Mario Mikas ...

Intervju-Mario Mikas zapovjednik JVP Split

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.