Hrvatski radio

Radio Split

Splitski ViK upozorava i savjetuje

03.01.2017.

18:32

Autor: Vesna Relić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S obzirom na najave iznimno niskih temperatura od 4. do 8. siječnja 2017. godine prijeko je potrebno zaštititi vodovodne instalacije od smrzavanja. Interne vodovodne instalacije čine svi cjevovodi i interni vodomjeri iza šahte priključka (glavnog vodomjera). Za njihovo održavanje su zaduženi

korisnici vodovodne usluge,  te se savjetuje da se provjeri zaštita internih vodomjera i vodovodnih instalacija. 

Potrebno je zaštiti vodovodne instalacije, prvenstveno okno vodovodnog priključka, te instalacije koje su više izložene hladnoći, kao vanjske slavine, cijevi koje su izvan objekata i u negrijanim objektima, kao što su vikendice, garaže, konobe i slično. Treba poduzeti slijedeće:

1. Zaštite vodomjerno okno priručnim sredstvima poput: (dasaka, starih deka, tkanine, stiropora, slame, jutenih vreća i sl.)

2. Ispuste vodu iz slavina u dvorištu i internih vodovodnih cijevi koje nisu na propisanoj dubini.

3. U vikendicima i ostalim objektima koji se ne koriste redovito ili u kojima nitko ne stanuje, te kod odlaska na duži put, zatvorite ventil iza vodomjera i ispustite vodu.

4. Također treba pripaziti na vodomjere u zgradama u podrumskim prostorijama koje nisu grijane, posebno u prostorima koji imaju nezaštićene otvore (razbijene podrumske prozore, otvore u zidovima i sl).

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.