Hrvatski radio

Radio Split

Splitsko Sveučilište osmo u Novoj Europi

26.04.2018.

12:13

Autor: RS

Splitsko Sveučilište osmo u Novoj Europi

Splitsko Sveučilište osmo u Novoj Europi

Foto: - / -

Sveučilište u Splitu osmo je sveučilište prema Times Higher Education ljestvici koja prvi put mjeri ranking sveučilišta iz 13 država Nove Europe, pridružene Europskoj uniji u 21. stoljeću. Priznanje je dodijeljeno upravi Sveučilišta na čelu s rektorom prof. dr. sc. Šimunom Anšđelinovićem 25. travnja

na konferenciji THE Research Excellence: New Europe Summit u Olomoucu, u Češkoj Republici.

Rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović je povodom dobivanja ovog važnog priznanja izjavio: „Posebna mi je čast i zadovoljstvo da se splitsko sveučilište našlo u društvu najboljih sveučilišta Nove Europe. Na svečanosti povodom objavljivanja rezultata upoznati smo s kompleksnim sustavom evaluacije koja uzima u obzir izvrsnost u nastavi, znanosti, suradnji s gospodarstvom i razrađenim kriterijima internacionalizacije te procjeni utjecaja sveučilišta na regiju i globalni sustav svjetskog znanja. Tim više je ovaj naš rezultat iznimno značajan za cijelu hrvatsku znanost i visoko obrazovanje jer ne samo što se povećava vidljivost i znanstvena izvrsnost, već se i ukazuje da ne postoje neki lokalni kriteriji izvrsnosti, već samo međunarodni. Ovo je uspjeh svih naših uposlenika, a isto tako i rezultat napornog rada uprave da se objedine svi ovi napori te da se strateškim upravljanjem ubrza razvoj našeg Sveučilišta.“

Na mjernoj ljestvici ukupno je bilo 1472 institucije od kojih je izdvojeno njih 53, a prvo mjesto je zauzelo Sveučilište u Tartu iz Estonije. Uz Sveučilište u Splitu iz Hrvatske se na ranking listu pozicioniralo Sveučilište u Zagrebu i to na zbirnoj poziciji od 31. do 40. mjesta.

Times Higher Education je organizacija koja vodi jednu od najznačajnih svjetskih ranking lista sveučilišta na kojoj je prošle godine Sveučilište u Splitu po prvi put u svojoj povijesti postavljeno i obzirom na ranking drugih sveučilišta, proglašeno najboljim sveučilištem ovog dijela Europe - izvijestili su iz splitskog Sveučilišta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.