Hrvatski radio

Radio Split

Sredozemna voćna muha - akcijski plan

24.09.2018.

15:00

Autor: Vesna Relić

Sredozemna voćna muha - akcijski plan

Sredozemna voćna muha - akcijski plan

Foto: - / -

Ministarstvo poljoprivrede upozorava da je Ceratitis capitata štetnik koji napada više od 240 vrsta bilja, a na našem području najznačajniji domaćini su joj mandarina, klementina, naranča, kaki, nešpula, smokva, jabuka, marelica, šljiva, breskva, nektarina, japanska šljiva i kruška.

Kako bi se zaustavilo širenje sredozemne voćne muhe Ministarstvo je donijelo Akcijski plan za razdoblje do 2021. godine. Plan propisuje mjere monitoringa populacije odraslih jedinki muhe, zbrinjavanje zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova u voćnjacima te druge preventivne metode, a odnosi se na Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensku, Zadarsku i Istarsku županiju, kao najugroženija područja.

Na snazi je i Naredba o redovitom uklanjanju samonikle biljke - domaćina sredozemne voćne muhe sa vlastitih posjeda, zapuštenih poljoprivrednih zemljišta, te prikupljanju i zbrinjavanju otpalih plodova. U Akcijskom planu Ministarstva poljoprivrede nalaze se svi kontakti djelatnika različitih institucija koje rade na sprečavanju širenja sredozemne voćne muhe, koji mogu voćarima dati detaljne upute i savjete.

Sredozemna muha

Sredozemna muha

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.