Hrvatski radio

Radio Split

20:10 / 11.08.2018.

Autor: Eduard Gracin

Stablina - pobjednici 21. Maratona lađa

Ekipa Stabline (lađa broj 1) prva na ulazu u Crnu riku ispred Argonauta iz Bjelovara i Gusara iz Komina. U pozadini vlak s gledateljima maratona

Ekipa Stabline (lađa broj 1) prva na ulazu u Crnu riku ispred Argonauta iz Bjelovara i Gusara iz Komina. U pozadini vlak s gledateljima maratona

Foto: - / -

Ekipa iz Stabline pored Ploča ponovila je uspjeh iz 2015. godine kada su prvi put pobijedili na ovom Maratonu koji je ubrzo nakon pokretanja postao zaštitnim znakom u dolini rijeke Neretve - od Metkovića do Ploča.

Ekipa iz Stabline je praktički od starta kod lučkog mosta u Metkoviću povela. Tijekom cijele utrke pratili su ih prošlogodišnji pobjednici - Gusari Komina te pobjednici iz 2016. - posada Argonauta iz Bjelovara. Veći dio utrke tik uz njih su bili lađari Gospe Karmelske iz Krvavca ali su na koncu posustali. Nakon 2 sata i 10 minuta na cilj u pločansku luku prva je stigla ekipa Stabline, a metar-dva iza njih su uveslali Bjelovarčani - Argo, dok su stotinjak metara nakon njih doplovili prošlogodišnji pobjednici Gusari Komina. 

Kao i svake godine ovaj je događaj privukao brojne gledatelje - gotovo 50 tisuća njih koji su utrku promatrali s obala rijeke Neretve, iz automobila, vlaka te brojnih brodova. Na zapovjednom brodu bili su brojni uzvanici - prije svega Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je pokroviteljica ovog sjajnog Maratona pokrenutog prije 20 godina na ideju opuzenskog zanesenjaka u narodnu baštinu, ratnog izvjestitelja Milojka Glasovića čijom je zaslugom ova tradicionalna barka spašena od zaborava. Na ovogodišnjem su Maratonu u ime premijera hrvatske Vlade, Andreja Plenkovića i hrvatskog Sabora Gorana Jandrokovića bili njihovi izaslanici - ministar obrane RH Damir Krstičević te saborski zastupnik Branko Bačić. Ministar je Krstičević u pozdravnom govoru uoči starta najavio ovogodišnje obilježavanje Dana hrvatske ratne mornarice 18. rujna u Pločama podsećajući nazočne da je taj datum odabran za Dan naše ratne mornarice zbog prve hrvatske pomorske pobjede na taj dan 887. godine kada su Neretljani u vrijeme kneza Branimira u bitci kod Makarske porazili mletačko brodovlje.

Nakon završetka maratona u pločanskoj je luci, pored župne crkve Kraljice neba i zemlje održana svečanost na kojoj je Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila priznanja pobjedničkim lađarima, a nakon toga je na pločanskoj rivi uslijedilo narodno slavlje tijekom kojeg je brojne Pločane i njihove goste zabavljao Neno Belan. 

Uskoro će u obližnjoj Stablini, prema pravilima Maratona, biti priređena pučka fešta pobjednika Maratona gdje će biti počašćeni svi posjetitelji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.