Hrvatski radio

Radio Split

Stigla lokacijska dozvola za prečistač na Jadru

19.04.2021.

13:19

Autor: RS

Foto: Screenshot video predstavljanja

Foto: Screenshot video predstavljanja

Foto: - / -

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine RH, nakon provedene zakonom propisane procedure, izdalo je Vodovodu i kanalizaciji Split (VIK) lokacijsku dozvolu za gradnju pročistača - uređaja za kondicioniranje vode za ljudsku potrošnju na izvorištu rijeke Jadro kod Solina.

 Gradnju pročistača, strateškog infrastrukturnog projekta Vodovoda i kanalizacije Split ukupne investicijske vrijednosti 133.570.000,00 kuna, sufinancirat će Hrvatske vode u iznosu od 93.499.000 kuna ili 70%, a ostatak VIK putem EBRD-a u iznosu od 40.071.000 kuna.

Ishođenju lokacijske dozvole za projekt kojim će se zadovoljiti standardi propisani direktivama Europske unije o dozvoljenim parametrima mutnoće vode koji sada iznose 4 NTU, a u budućnosti će iznositi svega 0,5 NTU, prethodila je opsežna i zahtjeva priprema kako bi se stvorili ključni preduvjeti da se krene u samu izgradnju pročistača pitke vode za oko 400 tisuća stanovnika 13 općina i gradova šireg splitskog područja (gradovi Split, Solin, Kaštela i Trogir, te općine Podstrana, Marina, Okrug, Seget, Klis, Muć, Dugopolje, Lećevica i Šolta).

Naime, odluku o potrebi izgradnje pročistača donio je predsjednik Skupštine Vodovoda i kanalizacije Split, Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita. Do danas su na izvorištu Jadra postavljena dva pilot uređaja koji su dali rezultate nužne za daljnju pripremu dokumentacije, a potom je napravljeno idejno rješenje, studija izvodljivosti sa cost-benefit analizom, zahtjevan elaborat zaštite okoliša za kojeg je provedena zakonom određena procedura, odnosno ishođeno je rješenje da je zahtjev prihvatljiv za okoliš, izrađeni su geomehanički elaborat i geodetska podloga, tehno-ekonomska analiza za izgradnju sunčane elektrane na krovu pročistača zbog samoodrživosti zajedno sa svim suglasnostima HEP-a te su ishođeni i svi posebni uvjeti za dobivanje lokacijske dozvole. Namjera je bila da projekt bude tehnički i ekološki prihvatljiv za okoliš te je napravljena tehnoekonomska analiza za izgradnju solara na krovovima infrastrukturne građevine pročistača.

U ovoj godini već je raspisan javni natječaj za nadzor radova te se planira raspisivanje javnog natječaja za izgradnju samog pročistača, a konačan završetak infrastrukturne građevine pročistača očekuje se u roku od najkasnije dvije godine od početka radova.

Link na video simulacije pročistača - https://www.youtube.com/watch?v=BDTVXeUUMhI&feature=youtu.be

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.