Hrvatski radio

Radio Split

Stižu senzori za popunjenost parkinga

28.11.2017.

07:43

Autor: RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradska tvrtka Split parking od srijede, 29. studenoga 2017., kao nositelj projekta, počet će s radovima na ugradnji inovativne senzorske tehnologije koja omogućuje sustav pametnog parkiranja i aktiviranje Smart Split parking aplikacije za mobitele.

Tijekom ovoga tjedna, u srijedu i četvrtak, 29. i 30. studenoga, planira se ugradnja uličnih senzora na dvije lokacije: kroz jutro na Poljičkoj cesti ispred zgrade „Montera“, a poslijepodne na parkingu u Šoltanskoj ulici ispred bolnice „Križine“. Završetak ugradnje i povezivanje svih uličnih senzora u sustav planirani su za ožujak sljedeće godine.

Riječ je o prvom cjelovitom rješenju za pametno parkiranje u Hrvatskoj i predstavlja jedan od koraka prema integraciji u sustav pametnoga grada. Cilj je projekta građanima olakšati pronalaženje parkirnog mjesta, smanjiti gužve i emisije štetnih plinova. Sustav nudi praktična rješenja problematike parkiranja, a samo neka od njih su jednostavnije plaćanje usluge parkinga te prijava nepropisno parkiranih vozila.

Bežični senzori bit će instalirani na 43 ulična parkirališta s ukupno 1.360 parkirnih mjesta, a bežičnom mrežom releja i kolektora podataka bit će povezani na centralni sustav. Sva postojeća izvanulična parkirališta pod upravom Split parkinga također će biti povezana na centralni sustav. Svi korisnici aplikacije će u realnom vremenu na karti moći vidjeti koja su parkirna mjesta slobodna, a koja zauzeta te gdje se nalaze parkirna mjesta za invalide. Osim navedenog, aplikacija nudi i mogućnost navigacije do slobodnog parkirnog mjesta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.