Hrvatski radio

Radio Split

Stogodišnjica završetka Prvog svjetskog rata

22.05.2018.

12:26

Autor: Mladen Vuković

Knjiga Ivana Kovačića i Filip Hameršak

Knjiga Ivana Kovačića i Filip Hameršak

Foto: - / -

Dani, godine i stoljeća lete! Hrvatska je u prošli petak, 18. svibnja u Danskoj preuzela predsjedanje Vijećem Europe, što će biti prilika da se politički i kulturno brendira i pripremi za predsjedanje Europskom unijom 2020. godine. A prije stotinu godina, završetkom Prvoga svjetskog rata,

Hrvatska je izašla iz Austro-Ugarske Monarhije i pripojila se novoj Kraljevini Hrvata, Srba i Slovenaca, budućoj Jugoslaviji.

I iz toga razdoblja prije stotinu godina ima još dosta neotkrivenih i neproučenih dokumenata i zapisa, a jedan od takvih su i memoari o zatočeništvu u Italiji tijekom Prvoga svjetskog rata iz pera Splićanina Ivana Ivka Kovačića, čija knjiga je "Grozote rata: dnevnik s Goričkog fronta" nedavno predstavljena u Splitu.

O tom antiratnom dnevniku govorio je i povjesničar dr. sc. Filip Hameršak iz Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža", koji je ujedno i predsjednik "Udruge 1914-1918", koja proučava Prvi svjetski rat. Autorom je knjige "Tamna strana Marsa - hrvatska autobiografija i Prvi svjetski rat". 

U razgovoru s Mladenom Vukovićem, o knjizi Ivana Kovačića. stogodišnjici završetka Prvog svjetskog rata, otvorenosti arhiva i njihovu proučavanju, Filip Hameršak kaže:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.