Hrvatski radio

Radio Split

Strane mirovine korisnika u Hrvatskoj

02.04.2020.

20:00

Autor: VR

Strane mirovine korisnika u Hrvatskoj

Strane mirovine korisnika u Hrvatskoj

Foto: - / -

Zbog izvanredne situacije - pandemije bolesti COVID-19, pojedine države članice EU obavijestile su HZMO o suspendiranju slanja potvrda o životu ili produljenju roka za dostavljanje ovjerenih potvrda o životu inozemnim ustanovama u Francuskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj i Srbiji.

Obavijest se odnosi na korisnike mirovina iz francuskog, nizozemskog i španjolskog osiguranja koji imaju boravište u Republici Hrvatskoj.

FRANCUSKA 

Od studenog 2019. korisnicima mirovina iz francuskog mirovinskog osiguranja, koji imaju boravište izvan Francuske, dostavlja se jedinstvena potvrda o životu za sve ustanove (osnovnog i dodatnog osiguranja) koju je potrebno, nakon ovjere, poslati poštom ili dostaviti elektroničkim putem. U uobičajenim okolnostima korisnici mirovina dostavljaju potvrdu u roku od 2 mjeseca. Zbog situacije uzrokovane virusom COVID-19, korisnici koji su zaprimili potvrdu o životu u prosincu 2019., siječnju, veljači ili ožujku 2020., imaju dodatna 2 mjeseca za dostavu potvrdu o životu. Mirovine će se u tom razdoblju nastaviti redovno isplaćivati.

NIZOZEMSKA 

Nizozemska ustanova Sociale Verzekeringsbank (SVB) trenutačno ne šalje tiskanice/potvrde o životu svojim korisnicima u inozemstvo. Međutim, ističemo nekoliko bitnih informacija

 • Za sada je privremeno, na razdoblje od otprilike 6 mjeseci, odgođeno slanje potvrda o životu. To znači da se slanje potvrda o životu, koje je bilo planirano za 14. travnja 2020., odgađa do 1. listopada 2020.

 • Odgoda slanja potvrda o životu bit će na snazi sve dok okolnosti na globalnoj razini ne omoguće korisnicima da od nadležnih tijela prime popunjene i ovjerene potvrde o životu.

 • Za potvrde o životu koje su već poslane, ali ne i primljene natrag, SVB će pomaknuti krajnji rok (u dopisima koji podsjećaju na rok) na 1. listopad 2020., do kojeg datuma će korisnici imati mogućnost od nadležnih tijela pribaviti popunjenu potvrdu o životu.

 • Ako je isplata mirovine ili davanja već obustavljena jer SVB još nije zaprimio ovjerenu potvrdu o životu, korisnici se mole da što prije kontaktiraju SVB.

Upute korisnicima o načinu kontaktiranja SVB:

  • trenutačno nije moguće telefonski kontaktirati SVB

    • informacije su dostupne na web stranici https://www.svb.nl/nl/; pomoću klika na zastavicu koja se nalazi na vrhu zaslona odabire se odgovarajući jezik

    • informacije o potvrdama o životu mogu se naći i na web stranici www.svb.nl > AOW> pod rubrikom Novosti; pomoću klika na zastavicu koja se nalazi na vrhu zaslona odabire se odgovarajući jezik. 

ŠPANJOLSKA 

Kraljevskim dekretom 8/2020 suspendiran je rok određen za dostavu ovjerene potvrde o životu korisnika koji žive u inozemstvu sve dok traju ove izvanredne okolnosti. Za to vrijeme mirovine će se nastaviti redovno isplaćivati. Nakon prestanka izvanrednih okolnosti odredit će se novi rok za dostavu potvrda o životu, ali će se pritom također uzeti u obzir situacija u konkretnoj državi, odnosno jesu li i tamo na snazi restriktivne mjere zbog kojih nije moguće pribaviti ovjerenu potvrdu o životu od nadležnih tijela. U tom slučaju, moguće je odrediti dulji rok za njihovo slanje. Radi što manjeg broja slučajeva preplate davanja zbog smrti korisnika, treba uložiti maksimalan napor da se činjenica smrti dojavi nadležnoj španjolskoj ustanovi na prikladan način u ovim uvjetima, telefonskim ili elektroničkim putem.

 

Ujedno, podsjećamo korisnike hrvatske mirovine s prebivalištem u R Srbiji, koji su obvezni dostavljati potvrde o životu jer nisu obuhvaćeni elektroničkom razmjenom podataka potrebnih za redovitu isplatu mirovina, da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje neće dostavljati tiskanice potvrda o životu u travnju 2020. godine kao što je to uobičajeno, niti obustavljati isplatu mirovina zbog nedostavljene potvrde o životu za 2020. godinu, dok traju izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

Bez obzira na navedeno, podsjećamo da i dalje postoji zakonska obveza dojave ovom Zavodu svih promjena koje imaju utjecaj na isplatu mirovine.

Podsjećamo i korisnike mirovine iz R Srbije s prebivalištem u R Hrvatskoj da će i nadležni nositelj mirovinskog osiguranja u R Srbiji (Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje – RF PIO) postupati na isti način i nastaviti isplatu korisnicima mirovina do prestanka izvanrednih okolnosti.

Nakon prestanka izvanrednih okolnosti Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obavijestit će korisnike o daljnjem postupanju vezano uz dostavljanje potvrda o životu.

 

 

  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.