Hrvatski radio

Radio Split

Studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u novoj zgradi

18.12.2015.

12:18

Autor: Joško Krželj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počela je nastava u zgradi triju fakulteta u sveučilišnom kampusu na Visokoj. Prvi su u klupe sjeli studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, za koje se djelomično održava nastava u novom objektu.

 

Tim povodom, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu je s dekanom PMF-a prof. dr. sc. Antom Bilušićem i izv. prof. dr. sc. Nikolom Koceićem Bilanom, pročelnikom Odjela za matematiku PMF-a posjetio studente 1. godine matematike na kolegiju Uvod u matematiku pod vodstvom prof. dr. sc. Snježane Braić.

Pročelnik Koceić Bilan je preseljenje u novi objekt nazvao povijesnim događajem, koji će u budućnosti zasigurno omogućiti ekspanziju matematike. Zahvalio se svima koji su omogućili da se nova zgrada stavi u funkciju nakon dugo vremena.

- Uprava Sveučilišta će i dalje nastaviti ulagati u sadržaje kako bi poboljšali kvalitetu vašeg studiranja, primjerice, u planu je opremanje kantine. Ova zgrada je tek s vama dobila novi život – kazao je rektor Anđelinović. Pozvao ih je da se uključe u projekte koje uprava Sveučilišta priprema za studente kao što je Projekt postakademskog zapošljavanja studenata, ali i da se prijave u Erasmus program razmjene studenata.

- Razmišljajte o vašoj budućnosti, odnosno karijeri i poslu kojeg biste htjeli raditi. Želim vam uspjeh u studiranju, a mi ćemo vam pomoći u ostvarivanju vaših snova – poručio je rektor Anđelinović budućim matematičarima. 

U Zgradi tri fakulteta su privremeno, pored PMF-a, Kemijsko-tehnološkog i Pomorskog fakulteta, smještaj našla i tri odjela,  zdravstvenih studija, za forenzične znanosti i za studije mora, do konačnog rješenja njihovih prostornih potreba. U sklopu funkcionalne integracije znanstvenu opremu, kao i prostor za nastavu, će koristiti i drugim sastavnicama, koje će moći dio svojih potreba ostvariti u novoj zgradi, sukladno planu nastave kojeg će na godišnjoj razini donositi Senat Sveučilišta u Splitu.

Površina nove zgrade iznosi 30 tisuća kvadratnih metara, a u sam projekt uloženo je oko 280 milijuna kuna. Unutar zgrade nalazi se 85 laboratorija, 240 ureda i 6 predavaonica, a predviđeno je da se njom dnevno koristi oko 4 000 studenata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.