Hrvatski radio

Radio Split

Suđenje ratnom zločincu Vasiljkoviću

07.02.2017.

14:28

Autor: Ivan Perdijić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nastavku suđenja Draganu Vasiljkoviću, zvanom kapetan Dragan , svjedočila je supruga njemačkog novinara Egona Scotlanda koji je poginuo u napadu srpskih snaga na Glinu i Jukinac. Državnom odvjetništvu predala je video zapis i transkript koji je okrivljeni Vasiljković dao jednom japanskom novinaru

U nastavku suđenja Draganu Vasiljkoviću, zvanom kapetan Dragan , svjedočila je Christiane Schlotzer, supruga njemačkog novinara Egona Scotlanda koji je poginuo u napadu srpskih snaga na Glinu i Jukinac 26. srpnja 1991. godine. Državnom odvjetništvu predala je video zapis i transkript koji je okrivljeni Vasiljković dao jednom japanskom novinaru i u kojem tvrdi da je vodio napad na Glinu. Svoja saznanja o smrti njemačkoga novinara te razaranju Jukinca ispričao je i svjedok Senad Pašić , hrvatski novinar koji je u to vrijeme radio za Slobodni tjednik. Kako se cijeli dan pucalo svjedok Senad Pašić skrio se u trgovini. Predvečer je do njih došao plavi BMW u kojem su bile dvije osobe. Iako su upozoreni da je opasno ići dalje oni su nastavili, no vratili su se nakon 15- ak minuta i zatražili pomoć jer je u pucnjavi jedan od njih ranjen.Vozilo je imalo vidljivu oznaku PRESS , a očevid je obavljena u Sisku ispričao je svjedok Pašić dodajući kako je sutra od svog fotografa dobio i sliku ubijenog civila u Glini. Supruga ubijenog njemačkog  novinara saznanja o smrti supruga dobila je od kolega koji su tada bili na području Gline. No, u rujnu 1992 godine posjetio ju je japanski novinar koji je u Beogradu razgovarao s okrivljenim Vasiljkovićem.Video snimku i prijevod dostavila je tužiteljstvu koje je to danas predalo sudu kao dokaz. Obrana okrivljenoga usprotivila da taj video postane dio sudskog spisa i dokaznog materijala.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.