Hrvatski radio

Radio Split

Sv. Martin i Martinje

11.11.2013.

00:01

Autor: Mirjana Maroević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je blagdan svetog Martina, francuskog biskupa iz četvrtog stoljeća, prvog sveca koji nije bio mučenik, zaštitnik vinara...

Sv. M;artin se slavi kao zaštitnik Francuske, vinara, vinogradara, vojnika, konjanika, izliječenih alkoholičara, uzgajivača konja i gusakaŠvicarske papinske garde, mnogih mjesta u Europi, u Hrvatskoj ga štuju Vranjic, Beli ManastirDugo Selo i Virje.

Za karitativni blagdan sv. Martina, 11. studenoga, krsti se mlado vino i peče guska, pa su uz Martinje povezani brojni narodni običaji.

U Vranjicu se tradicijski slavi župni blagdan sv. Martina nizom kulturnih i sportskih događanja. Danas je u 10:30 sati molitva pred spomen–pločom vranjičkih župnika i mučenika don Radovana Jerkovića i don Ante Braškića, a potom svečana dnevna misa, a u 18 sati je večernja misa.

Neobična mala ranosrednjovjekovna crkva sv. Martina iz 6. stoljeća, sa samostanom redovnica dominikanki nalazi se u sjevernim zidinama Dioklecijanove palače, uz Zlatna vrata, koju su znatiželjnici posjetili ovih dana u suorganizaciji Društva prijatelja kulturne baštine Split i Muzeja grada Split. 

U reportaži Mirjane Maroević poslušajmo više o povijesti te male crkvice, možda najmanje u svijetu, te vinorelu i martinjskim običajima u Dalmaciji...

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.