Hrvatski radio

Radio Split

Svjetlo za svakog novorođenog u splitskom rodilišu

30.06.2021.

10:42

Autor: Vedrana Krstić Ivanišević

Foto: Rotary club Split

Foto: Rotary club Split

Foto: - / -

Od danas će se prilikom rođenja svakog djeteta u splitskom rodilištu paliti svjetlo u feralu pred Gospom o' Poroda na Pisturi putem internetskog signala. Reljef Bogorodice je na tom mjestu još od 1503. godine,

a štovanje i paljenje svijeće Gospi o' poroda je dio splitske tradicije. Paljenje svjetla prilikom rođenja svakog novog života je inicijativa splitskog Rotary Cluba Split u koordinaciji s Gradom Splitom.
U atriju splitskog rodilišta je postavljena replika reljefa Gospe o poroda. S obzirom da se u prosjeku dnevno rađa dvanaestero djece, to znači da će se svjetlo u rodilištu i svjetlo na bedemu svakodnevno paliti toliko puta - kaže ginekolog i član Rotary kluba dr. Damir Roje.

U ulici kralja Tomislava pored Pisture, nasuprot nekadašnje zgrade Glavne pošte i visoko na gradskom obrambenom zidu, od 1503. godine stoji reljef Bogorodice s djetetom. Splićani su je nazivali i Gospa na Pisturi, Gospa od mira, Gospa o' dobre ure, Gospa Porodilja, ili najčešće Gospa o' Poroda. Izrada se pripisuje Marinu Vladiću, majstoru s Brača i učeniku Nikole Firentinca. Nakon restauratorsko-konzervatorskih radova provedenih 2020. godine u svrhu zaštite original je demontiran i čuva se u Muzeju grada Splita.
Prema usmenoj su predaji obitelji višestoljetnih naraštaja splitskih rodilja organizirale paljenje lumina u feralu pred Gospinim reljefom kako bi one u trenutku porođaja bile pod zaštitom. Navodno su i splitske primalje prije nego bi odlazile na babinje tražile da se to učini.
Svjetlo je stoljećima pozivalo Splićane na molitvu za sretan ishod i zdravlje majke i djeteta.
U atriju splitskog rodilišta također je postavljena replika reljefa Gospe o poroda.

DR. DAMIR ROJE

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.