Hrvatski radio

Radio Split

TAEKWONDO KLUB MARJAN ISPISAO POVIJEST – OSVOJENA STOTA MEDALJA

30.09.2022.

17:58

Autor: Sandro Deak

Paško Božić

Paško Božić

Foto: TKDK Marjan / TKDK Marjan

Zlatnom medaljom Paška Božića posljednjeg dana Europskog prvenstva taekwondo klub Marjan je ispisao povijest, napravio nešto što je rijetko tko mogao iti sanjati prije 22 godine kada se rodio taekwondo klub Marjan.Danas je osvojena jubilarna, velika, ogromna 100-a medalja taekwondo kluba Marjan na velikim natjecanjima, olimpijskim igrama te svjetskim i europskim prvenstvima. Dan koji je za povijest ne samo kluba nego i splitskog i hrvatskog sporta jer malo se koji klub pa čak i savez može pohvaliti sa 100 svjetskih, europskih i olimpijskih odličja u ljetnom olimpijskom sportu. I dok je prvih sedam godina bilo traženje dvorane, ponekog termina, okupljanje članova i kupovina prve opreme, od 2007. godine pa do danas klub je rastao i razvijao se, infrastrukturno, kadrovski i na koncu rezultatski.

Sestre Ana i Lucija Zaninović bile su perjanice kluba i na njihovim krilima gradili su se temelji za sve ono što je stiglo nakon njih. Dok se mnogi projekti ugase odlaskom takvih sportskih veličina taekwondo klub Marjan je pokazao da je na njihovim leđima izgrađen sustav koji je danas osvojio 100-u veliku medalju za koju se na postolje dosad penjao nevjerojatni 41 sportaš kluba. Matea Jelić je Splitu donijela prvu zlatnu olimpijsku medalju nakon pune 54 godine i Đurđice Bjedov u Meksiku 1968., a Toni Kanaet je najsportskijem gradu na svijetu donio prvu mušku borilačku olimpijsku medalju u povijesti.

Olimpijske igre u Londonu bile su posebna priča s prvom olimpijskom medaljom Lucije Zaninović i mnogi su tada pomislili da je to vrhunac, ali za ovaj splitski kolektiv bila je to samo odskočna daska za ono što se dogodilo u Tokiju devet godina kasnije. A s obzirom na sustav, rad, želju, pobjednički mentalitet koji krasi ovaj klub ne sumnjamo da će proći dugo vremena do nekog novog fascinantnog uspjeha.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.