Hrvatski radio

Radio Split

Termokamere bespilotne letjelice pomažu vatrogascima

15.07.2020.

15:00

Autor: RS

Foto OVZ Divulje

Foto OVZ Divulje

Foto: - / -

Na opožarenom području Muć-Ramljane jučer je prvi put u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni upotrebljen besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3B“ iz sastava Protupožarnih namjenskih organiziranih snaga Oružanih snaga RH u cilju snimanja opožarenog područja nakon lokalizacije požarišta.

Sustavom „Orbiter 3B“ provedeno je izviđanje navedenog opožarenog područja koje se u posljednjih nekoliko dana, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta (jakog vjetra), više puta aktiviralo, te je uz pomoć PP zračnih snaga PP NOS-a OS RH i civilnih zemaljskih vatrogasnih snaga stavljeno pod nadzor.

Pripadnici PP NOS-a OS RH su uz pomoć IR kamere (termovizijske kamere ugrađene u besposadni zrakoplovni sustav), prilikom izviđanja otkrili više žarišnih područja i točaka od kojih je postojala ozbiljna prijetnja nastanku novog požara.

Žarišna područja i točke nisu vidljive vatrogasnim snagama na terenu jer su prikrivene i tinjaju pod zemljom ili u panjevima, deblima i slično, a iste vjetar lako aktivira i prenese na neopožareno područje te time uzrokuje aktiviranje ugašenog ili nastanak novog požara.

Istim žarišnim točkama i područjima su određene koordinatne točke koje su se u Vatrogasnom operativnom središtu RH u Divuljama pozicionirale na satelitsku kartu područja i proslijedile zemaljskim vatrogasnim snagama na terenu čime ssu snage na terenu mogle djelovati na uočene konkretne žarišne točke.

Uz pomoć nove sposobnosti Hrvatske vojske, kvalitetne suradnje svih sudionika u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu RH u Divuljama znatno se povećava uspješnost gašenja i sprječava mogući nastanak novih požara - izvijestili su iz Ministarstva unutarnjih poslova..

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.