Hrvatski radio

Radio Split

Tijekom vikenda više krađa, čak 12 požara

08.03.2021.

11:31

Autor: RS

Tijekom vikenda više krađa, čak 12 požara

Tijekom vikenda više krađa, čak 12 požara

Foto: - / -

Tijekom protekla 24 sata na području PU splitsko-dalmatinske zabilježene su dvije prijetnje, tjelesna ozljeda, dva oštećenje tuđe stvari, dvije teške krađe i dvije krađe. U posljednja 24 sata evidentirane su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Tijekom vikenda bilo je 12 požara!

 Sumnjiči se za iznudu

Provedeno je kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakom. Sumnjiči se da je od 34-godišnjaka koji mu je na njegovo traženje dao jedan manji iznos novca, zatražio još novca a kad je odbio, fizički ga je napao i razbio mu mobitel. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 48-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku

 

Sumnjiči se za krađu iz objekta u izgradnji

Provedeno je kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjakom koji se sumnjiči da je u Kaštel Lukšiću sredinom siječnja ove godine iz objekta u izgradnji otuđio klima uređaj, motornu pilu i razni građevinski alat. Podnijeto je posebno izviješće nadležnom državnom odvjetništvu.

 

Provala u skladište

U noći 5/6. ožujka u Klisu je provaljeno u skladišni prostor prodavaonice odakle je otuđeno više komada plinskih boca, veća količina piva i drugih napitaka. Obavljen je očevid i slijedi kriminalističko istraživanje.

 

Upozorenje građanima o požarima na otvorenom prostoru

Tijekom proteklog vikenda zabilježen je veći broj požara na otvorenom prostoru, te je u subotu i nedjelju zabilježeno ukupno 12 požara.

Zbog izrazito velike opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, upozoravamo građane da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, željezničkih pruga, vodova dalekovoda, plinovoda, naftovoda i sl.

Prije početka spaljivanja površinu na kojoj se vrši spaljivanje treba izolirati od ostalih površina odoravanjem ili na drugi pogodni način.

Zabranjeno je spaljivanje za vjetrovita vremena, a za vrijeme spaljivanja potrebna je stalna nazočnost izvršioca spaljivanja s priručnom opremom za gašenje požara, sve do potpunog završetka procesa gorenja. Upravo zbog nekontroliranog spaljivanja biljnog i drugog gorivog otpada, u zadnje vrijeme je evidentirano više požara na otvorenim prostorima. Prijašnjih godina smo zabilježili požare na šumskim kompleksima i gospodarskim objektima sa velikom materijalnom štetom.

Uvjeti i način spaljivanja biljnog i drugog gorivog otpada na otvorenom prostoru su regulirani županijskom Odlukom. Sukladno istoj odluci, o namjeri spaljivanja potrebno je obavijestiti Vatrogasne postrojbe koje su određene kao nositelji zaštite od požara na području lokalne samouprave.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 193, policiju na broj 192 ili Centar 112 na broj 112. Ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim i zatvorskim kaznama, pa i kaznenoj odgovornosti.

Napominjemo da je Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od dvije do 15 tisuća kuna, a za namjerno izazivanje požara predviđena je kazna od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati velike posljedice.

 

Rezultati pojačanih aktivnosti u prometu za vikend

Na prometnicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske tijekom vikenda provedene su pojačane aktivnosti u prometu. Evidentirano je ukupno 770 prekršaja od čega izdvajamo 62 za alkohol, 224 za prekoračenje brzine, 186 za nekorištenje sigurnosnih pojaseva, 36 za korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom, 5 za upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 26 za neregistrirano i tehnički neispravno vozilo i 7 prekršaja zbog zabrane upravljanja. Evidentirano je četrnaest prometnih nesreća od kojih u četiri nesreće su ozlijeđene četiri osobe, jedna osoba je lakše ozlijeđena i tri su teže ozlijeđene od kojih je jedna osoba životno ugrožena.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.