Hrvatski radio

Radio Split

08:37 / 04.10.2019.

Autor: RS

Tone otpada u akvatoriju Nečujma

Tone otpada u akvatoriju Nečujma

Tone otpada u akvatoriju Nečujma

Foto: - / -

U akvatoriju Nečujma održana je ekološka akcija čišćenja podmorja uvala Piškera, Mala Maslinica i Potkamenica. Za eko akciju odabrane su nečujamske uvale koje su tijekom sezone najizloženije onečišćenju dna zbog iznimno velikog broja nautičara koji sidre u mirnim i zaštićenim uvalama Nečujma.

U akciji su  sudjelovali članovi i djelatnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Šolta", ronioci Javne vatrogasne postrojbe grada Splita, RK"Podstrana", Komunalnog "Basilija", Ronilačkog centra "Leomar"- Stomorska te članovi Mjesnog odbora Nečujam i mještani. U izvađenih nekoliko tona otpada, nije bilo  mnogo "materijala"  koji su odbacili  nautičari.Osim velikog broja staklenih boca, u podmorju je pronađen uglavnom otpad kojeg su, čini se, odbacili mještani. Dosta otpada sakupljeno je u blizini potopljenog turističkog broda koji već godinama leži na dnu uvale Mala Maslinica i za kojeg  još nije  pronađen  način za njegovo uklanjanje iz podmorja.

Loša je vijest i da  su sve periske, kojih su prepune navedene uvale, kao i Nečujam koji je poznat kao prirodno stanište ove zaštićene vrste, potpuno otvorene i vjerojatno zaražene bolešću koja je ove godine devastirala brojne livade periski u Jadranu.

Unatoč projektu koji je  prije nekoliko godina proveden  na otoku Šolti s ciljem zaštite periski, pri čemu su sve uvale u kojima su rasle obilježene  info tablama s opisom vrijednosti ove endemne vrste i zakonskim odredbama RH koje se odnose na zabranu vađenja istih iz mora,  a koji se pokazao učinkovit obzirom na zatečeni broj periski, ipak izgleda da je onečišćenje mora u tolikoj mjeri nezaustavljivo da su periske  trajno ugrožene. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.