Hrvatski radio

Radio Split

Trajna regulacija ribolova u Jabučkoj kotlini

11.11.2021.

15:31

Autor: RS

Trajna regulacija ribolova u Jabučkoj kotlini

Trajna regulacija ribolova u Jabučkoj kotlini

Foto: - / -

WWF, Svjetska organizacija za zaštitu prirode tijekom prošlog tjedna (od 2. do 6. studenog) sudjelovala je na 44. sjednici Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM), a čije stranke su sve zemlje Sredozemlja. Tijekom sjednice odlučena

da posebna regulacija ribolova u dijelu Jabučke kotline, kojima su se do sada privremeno štitili ribarski resursi, postaje trajna!

To je dobitna situacija: morska bioraznolikost se oporavlja, a ribari imaju koristi od sve obilnijeg i vrjednijeg ulova.

"Dosadašnja mjera zaštite pokazala se vrlo uspješnom te je doprinijela obnovi populacija oslića i škampa, ali i niza drugih morskih organizama, na zadovoljstvo ribara, znanstvenika, nevladinih organizacija i Uprave ribarstva. Sada ovo prekogranično područje Hrvatske i Italije dolazi pod obvezujuću trajnu zaštitu kako bi i dalje moglo opskrbljivati ribom okolna područja u kojima je ribarenje dozvoljeno" - rekao je Mosor Prvan, delegat WWF-a pri Općoj komisiji za ribarstvo na Sredozemlju.

Zemlje regije koje su se prošlog tjedna sastale na godišnjem zasjedanju Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM) Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), te u nazočnosti nevladinih organizacija kao što je IUCN, Oceana i WWF, usvojile su i višegodišnje planove upravljanja za održivo iskorištavanje pridnenih i malih pelagičkih stokova u Jadranskom moru, kako bi se osigurala održivost ribolovne aktivnosti usmjerene na te resurse - izvijestili su iz ustanove WWW Adria.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.