Hrvatski radio

Radio Split

Traže dopunsku zelenu strelicu za skretanje iz Velebitske

16.01.2019.

09:46

Autor: RS

Traže dopunsku zelenu strelicu za skretanje iz Velebitske

Traže dopunsku zelenu strelicu za skretanje iz Velebitske

Foto: - / -

Na sjednicama Gradskog kotara Trstenik često je bilo riječi o problemu skretanja u lijevo iz smjera Velebitske ulice na Poljičku cestu (smjer prema centru grada) i s time više puta obavijestili gradske službe, a od istih nismo dobili nikakav odgovor, žale nam se članovi tog kotara.

Navedeno križanje je jedno od možda 3 najveća u gradu Splitu i vrlo prometno, posebno ljeti kada povratkom s plaže Žnjan tim raskrižjem svakodnevno prometuje dodatni broj vozila. S obzirom da dva prometna traka prometuju put juga Velebitskom ulicom, a ne postoji dopunska strelica na skretanju iz Velebitske ulice na Poljičku cestu, riječ je o velikoj opasnosti za sve sudionike prometa s možebitnim smrtnim posljedicama u budućnosti. 
 
Zadnja prometna nesreća se na tom križanju dogodila ljetos, gdje su nesretnu ženu izvlačili iz vozila punih 45 minuta. Na sreću nitko nije poginuo.
 
Kao primjer sličnog križanja, navodi se križanje Velebitske i Vukovarske ulice (oko 400 metara sjeverno od navedenog križanja) gdje je u prometnoj nesreći žena izgubila život, jer dopunska strelica nije radila. Naknadno je taj problem uklonjen, ali ljudski život je nepovratno izgubljen.
 
Naime, člankom 20. stavkom 1. Zakona o sigurnosti cestovnog prometa („Narodne novine“, broj: 67/08., 48/10., 74/11., 80/13., 158/13., 92/14., 64/15. i 108/17.) propisano je da se uređaju za davanje znakova trobojnim prometnim svjetlima može dodati dopunsko prometno svjetlo u obliku zelene svjetleće strelice ili više takvih znakova. Dakle, uz potrebu postoji i pravni temelj za postavljanje dopunskih strelica. 
 
Također u medijima se stalno upozorava na važnost sigurnosti cestovnog prometa, čak i na državnoj razini postoji Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, stoga je paradoksalno da službe grada Splita ignoriraju višestruke apele da se ovaj problem riješi.
(Damir Barbir)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.