Hrvatski radio

Radio Split

‘Trojarbolna škuna za osnaživanje Brodosplitove flote

15.10.2016.

16:27

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska čarter ponuda uskoro će biti bogatija za jednog pravog ljepotana, jer u ‘Brodosplitovu’ flotu stiže jedrenjak za kružna putovanja, prvi iz serije od pet ugovorenih za vlastitu brodarsku tvrtku Brodosplit-Plovidbu d.o.o.

Na porinuću su uz brojne mališane prisustvovali i partneri u gradnji, a Klara Debeljak kuma broda zaslužna je za davanje imena ‘KLARA’ koja je potom presjekla konop šampanjca i simbolično “porinula” brod u more.

- Izgradnjom jedrenjaka zakoračili smo u jedan novi program brodova preuzimajući sve što takav iskorak znači u organizacijskom, proizvodnom i komercijalnom smislu, želeći se dokazati na tom tržištu kvalitetom, rokovima i cijenom, rekao je Tomislav Debeljak. Upravo brza promjena proizvodnog programa i prilagodljivost tržištu najveća su prednost ‘Brodosplita’ jer u odnosu na poznate novogradnje koje smo uz gubitke gradili u prošlosti postoji velika potreba za simpatičnim, lijepim i kvalitetnim brodovima ovog tipa. naglasio je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

- Unatoč velikoj ponudi na tržištu putničkih brodova za kružna putovanja, sigurni smo u konkurentnost jedrenjaka ‘Klara’ upravo zbog manjka pravih jedrenjaka s funkcionalnim jedriljem. Putnicima će biti vrlo zanimljivo i ugodno boraviti na jedrenjaku zbog niza sadržaja poput jacuzzija i saune i iskusit će prave užitke jedrenja, rekao je Boris Žanko, direktor projekta gradnje trojarbolnih jedrenjaka.

Motorni jedrenjak s tri jarbola tzv. trojarbolna škuna dužine 62 m, širine 10 m i visine do glavne palube 5,35 m ostvarivat će brzinu od 11 čvorova. U 18 dvokrevetnih luksuzno uređenih kabina s ljepotama Mediterana i Karipskog otočja upoznat će se 36 putnika, a opsluživat će ih 9 članova posade.

Brodovi će imati klasu putničkih brodova neograničene plovidbe po svim morima svijeta te bi tijekom naše turističke sezone plovili Jadranskim morem i Mediteranom, a van sezone Karipskim otočjem i drugim turističkim destinacijama.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.