Hrvatski radio

Radio Split

Turistička zajednica poziva na niz događanja ususret Uskrsu

07.04.2022.

20:27

Autor: TZ grada Splita

Uskrsni blagdani u Splitu

Uskrsni blagdani u Splitu

Foto: TZ grada Splita / TZ grada Splita

Ususret blagdanu Uskrsa, vremenu buđenja prirode i rađanja novog života, Turistička zajednica grada Splita priređuje niz zanimljivih događanja koja počinju 8. travnja. Bojanje pisanica na Rivi, šetnja Uskršnjim parkom, uživanje u glazbenom programu i tradicionalnim blagdanskim delicijama samo su dio uskršnjih radosti u Splitu.

Pisanice u Đardinu

Pisanice u Đardinu

Foto: TZ grada Splita / TZ grada Splita

Program započinje u petak, 8. travnja, kada samostan sv. Frane i župa sv. Stjepana sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom organiziraju „KRIŽNI PUT GRADA SPLITA OD GOSPE DO GOSPE“. Ovo je 29. godina kako se ova pobožnost događa u našemu gradu i tim povodom okuplja velik broj vjernika. Križni put će predvoditi nadbiskupov delegat fra Martin Jaković, gvardijan samostana sv. Frane. Pobožnost počinje u 14:30 sati ispred crkve sv. Frane, Trg Franje Tuđmana 1. Nakon uvodne molitve pred crkvom, procesija s vjernicima kreće Šperunom, nastavlja se Senjskom ulicom prema prvoj vidilici. Put križa se odvija Marangunićevim šetalištem i prolazi pokraj crkve sv. Nikole, Gospe od Betlema i sv. Jere. Šetalištem Ivana Meštrovića križni put se nastavlja do crkve Gospe od Sedam Žalosti. Po završetku križnoga puta fra Martin će predslaviti svetu misu na otvorenom kod crkve Gospe od Sedam Žalosti. Postaje križnoga puta predmolit će predstavnici crkvenih i civilnih udruga i zajednica. 

U subotu, 9. travnja u 12 sati na Trgu Gaje Bulata članovi dječjeg zbora Srdelice izvest će glazbeno scensko uprizorenje Križnog puta na čakavici, kako bi djeci približili značenje i simboliku Uskrsa. 

 U srijedu 13. travnja s početkom u 20 sati Turistička zajednica grada Splita i Hrvatski dom Split organiziraju korizmeni koncert Dietrich Buxtehude: Membra Jesu Nostri Patientis Sanctissima BuxWV 75, Philippe Pierlot.

I ove godine održat će se tradicionalno bojanje uskršnjih pisanica koje povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, organizira Turistička zajednica grada Splita u suradnji s Udrugom branitelja sekcije likovnih umjetnika. Umjetnici će od utorka 12. travnja do petka 15. travnja od 10 do 14 sati na Rivi oslikavati velike pisanice koje će biti izložene u parku Đardin. 

Od 8. do 18. travnja svi posjetitelji imaju priliku uživati u svjetlećim uskršnjim figurama i veselim dekoracijama postavljenim u Đardinu, a koje su izradile vrijedne ruke korisnika Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači i članovi udruge Sekcija umjetnika branitelja grada Splita.

Na sam blagdan Uskrs Turistička zajednica grada Splita u Đardinu organizira „Slasno uskršnje jutro“. Uz prigodan glazbeno-scenski program, dijelit će se 1000 sirnica poznate splitske slastičarne „Bobis“ i 1000 pisanica koje su oslikali korisnici Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači - najavila je Turistička zajednica.

Križni put

Križni put

Foto: TZ grada Splita / TZ grada Splita

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.