Hrvatski radio

Radio Split

Tvrtka Žnjan javila se na natječaj za komcesiju

24.03.2021.

14:59

Autor: RS

Foto: Grad Split

Foto: Grad Split

Foto: - / -

Gradska tvrtka Žnjan d.o.o. predala je ponudu na Javno prikupljanje ponuda za dodjelu koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na Žnjanu, odnosno javila se na natječaj Ministarstva mora prometa i infrastrukture za dodjelu koncesije na Žnjanskom platou.

 – Predali smo ukupno 360 stranica ponudbene dokumentacije, nastale na temelju kontinuiranog rada i pripreme protekle tri i pol godine – kaže direktor ove tvrtke Ante Šunjić.

Procijenjena vrijednost koncesije koja se daje na razdoblje od 40 godina iznosi preko 1,8 milijardi kuna. Visina potrebnih ulaganja za realizaciju projekta procijenjena je na iznos veći od 200 milijuna kuna.

Prijava na natječaj ključni je korak za početak realizacije novog Žnjana, prema prvonagrađenom projektnom rješenju arhitekata Ivana Jurića, Mirjane Radoš, Marina Kaliterne i Luke Mužinića iz Arhitektonskog biroa Ante Kuzmanić iz 2018. godine, a koji je nastao na temelju prijedloga i potreba šest i pol tisuća građana Splita koji su svoja razmišljanja podijelili u prethodno provedenoj anketi.

Priča o novom Žnjanu započela je u listopadu 2017. godine rušenjem 27 nelegalnih, bespravnih objekata. Tijekom proteklog trogodišnjeg razdoblja, Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom radila je na realizaciji konačnog uređenja ovog prostora koji stoji neiskorišten od 1998. godine, a sve u cilju stvaranja javnog prostora za građane.

-Uskoro ćemo započeti s radovima na rekonstrukciji prometnice Pape Ivana Pavla II i to će biti početak stvarnih promjena na Žnjanskom platou. Volio bih da smo manje vremena potrošili na papirologiju i dokumentaciju, ali zadovoljno ostavljam temeljito pripremljen projekt novog Žnjana budućoj gradskoj vlasti koja ga, u skladu sa željama naših građana i prvonagrađenim rješenjem, treba početi realizirati – kaže gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Podsjetimo, nakon provedbe ankete među građanima o sadržajima koje žele na Žnjanu, Grad Split proveo je urbanističko-arhitektonski natječaj za DPU Žnjan krajem 2017. godine, a potom je ocjenjivački žiri među 12 prijavljenih jednoglasno odabrao rad Arhitektonskog biroa „Ante Kuzmanić“ d.o.o. Zatim je tijekom 2018. godine uslijedila procedura izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja Trstenik Radoševac prema izabranom rješenju te smjernicama stručnog žirija, koji je u konačnici usvojen na Gradskom vijeću u prosincu te godine. Tijekom 2019. godine izrađivala se projektno-tehnička dokumentacija, a idejni projekt predstavljen je javnosti u ožujku 2020. godine. Potom je krenula procedura izdavanja lokacijske dozvole za cijeli obuhvat plaže Žnjan, ista je izdana u siječnju 2021. godine, a tada je i Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o provedbi postupka natječaja za koncesiju za Žnjanski plato na 40 godina, na koji se u konačno javila gradska tvrtka Žnjan d.o.o.

Paralelno su Grad Split i gradska tvrtka Spalatum DMC (danas Žnjan d.o.o.) od ljeta 2018. godine omogućili osnovne sadržaje plaže Žnjan temeljem koncesijskih odobrenja i transparentnog natječaja dodjele lokacija ugostiteljskih objekata. Jedinstveni tipski objekti spriječili su ponovno širenje i nadogradnju. Uredilo se parkiralište od oko 1200 parkirnih mjesta, a onemogućilo se divlje parkiranje uz samu plažu. Postavljeni su javni wc-i kojih prije nije bilo, a fekalne vode koji su se prije iz bespravnih objekata ispuštale u more postale su prošlost - izvijestili su iz gradske uprave.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.