Hrvatski radio

Radio Split

U 480 akcija spašeno 428 osoba

15.02.2021.

13:14

Autor: RS

U 480 akcija spašeno 428 osoba

U 480 akcija spašeno 428 osoba

Foto: - / -

U protekloj 2020. godini zabilježen je pad spasilačkih aktivnosti na moru u odnosu na prethodnu 2019. godinu za 21,5 %, uslijed smanjenoga prometnog opterećenja i turističke sezone, zbog utjecaja pandemije Covid-19.

U području unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora poduzeto je 475 SAR akcija (99%), od toga je u području ZERP-a poduzeto 5 spasilačkih akcija (1%), konkretno, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je ukupno 480 akcija na moru, u kojima je spašeno 428 osoba, među kojima 16 ozlijeđenih dok je, nažalost, zabilježeno 28 smrtno stradalih, od čega 6 ronilaca.

Smanjenje broja akcija na razini godine bilježi se u svim kapetanijama, osim u Lučkoj kapetaniji Šibenik, koja bilježi povećanje za 3 akcije u odnosu na prethodnu godinu, dok je ukupno najveći broj SAR akcija u 2020. godini izvršen na području nadležnosti Lučke kapetanije Zadar (34,17%), gotovo trećina svih akcija.

Hitni medicinski prijevoz pacijenata, iako smanjen u odnosu na prethodnu, 2019. godinu i dalje je najveći pojedinačni udio u akcijama traganja i spašavanja (36,7 %).

Tijekom protekle godine nije evidentirana nijedna nestala osoba na moru.

Prošle, 2020. godine dogodilo se 12 sudara i 48 nasukavanja plovila, u potpunosti je potonulo 20 plovila, zabilježeno je 11 požara na plovilima, a veliki broj intervencija na moru, ukupno 42, poduzet je zbog kvarova pogonskih strojeva, upravljačkim sustavima, uz manji broj intervencija poduzetih zbog nestanka pogonskoga goriva na plovilima.I nadalje najveći udio ugroženih plovnih objekata otpada na plovila za sport, rekreaciju i razonodu (52%).

Smanjeni broj spašenih osoba i plovnih objekata u 2020. godini u odnosu na prethodne godine, izravna je posljedica smanjenog prometnog opterećenja uslijed Covid-19 pandemije te proaktivnog djelovanja Ministarstva u pružanju usluga sigurnosti plovidbe, osobito u dijelu povećanja razine dostupnosti i kvalitete pružanja usluga sigurnosti plovidbe, kako u dijelu prevencije, tako i u dijelu pružanja usluga traganja i spašavanja. Svim sudionicima u pomorskom prometu opetovano se savjetuje slušati vremenske prognoze, usklađivati plovidbe morem sa razinama stečenih nautičkih osposobljenosti i znanja te koristiti službene pomorske navigacijske karte i publikacije, kao i službenu višejezičnu mobilnu aplikaciju „nIS- nautički informacijski servis”, koja u realnom vremenu sadrži sve ažurne podatke bitne za sigurnu plovidbu.

Detaljne statističke izvještaje o rezultatima akcija traganja i spašavanja na moru, možete pregledati na mrežnoj stranici Ministarstva, u rubrici >>> Traganje i spašavanje - izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.