Hrvatski radio

Radio Split

U Hrvatskom pomorskom muzeju otvara se soba za virtualno gledanje podvodne baštine istočnog Jadrana

04.12.2022.

20:42

Autor: Mladen Vuković

Hrvatski pomorski muzej

Hrvatski pomorski muzej

Foto: HPM Split / HPM Split

U Hrvatskom pomorskom muzeju u tvrđavi Gripe održana je dvodnevna radionica za koncesionare u ronilačkom turizmu u okviru završnog događaja INTERREG IPA CBC HR-BA-ME475 projekta ”Zaštita podvodne baštine kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” - WRECKS4ALL projekta financiranog iz fondova EU, a u njemu sudjeluje pet ustanova iz Splita, Mostara (BiH) i Bara (Crna Gora). 

Otvorenje dvorane za virtualnu i proširenu stvarnost (VR/AR showroom) u Hrvatskom pomorskom muzeju Split (Glagoljaša 18) bit će u srijedu 7. 12. 2022. u 10 sati.


Dvorana s VR naočalama posvećena je prezentaciji podvodnog kulturnog naslijeđa istočnog Jadrana kroz moderne tehnologije. Obrađeno je 18 lokacija pod morem, a na radionici su sudjelovali ronioci iz cijele Dalmacije. 

Pod vodstvom Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore, na projektu su uz Hrvatski pomorski muzej Split radili projektni partneri: Turistička organizacija Općine Bar, Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije te Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu - kaže ravnatelj Hrvatskoga pomorskog muzeja Split Ljubomir Radić:

Ljubomir Radić

Radionica s barokomorom

Radionica s barokomorom

Foto: HPM Split / HPM Split

Dvogodišnji međunarodni projekt WRECKS4ALL vrijedan je milijun eura, od čega Hrvatskom pomorskom muzeju pripada oko sto tisuća eura - kaže voditeljica projekta kustosica Petra Blažević:   

Petra Blažević

Na radionicama je bio i Milan Colić iz Ronilačkog centra Tramonto Tisno:

 

Milan Colić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.