Hrvatski radio

Radio Split

U povodu Dana ružičaste vrpce

04.10.2013.

12:11

Autor: Vedrana Dedić /G.P.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Splitski klub žena liječenih na dojci u povodu Dana ružičaste vrpce posvećenoga borbi protiv raka dojke, organizira preventivne besplatne ultrazvučne preglede žena do 30 godina starosti.

Tijekom listopada predbilježbom na telefon kluba, broj  460-372  bit će organizirano stotinjak pregleda  kako bi se senzibilizirale žene na važnost preventivnog djelovanja. Od raka dojke prošle su  godine u Hrvatskoj umrle 1033 žene ,  bolest je otkrivena kod 2350 žena, a posebno zabrinjava što sve više obolijevaju  mlađe žene. 

Ministarstvo zdravlja nositelj je Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, s ciljem smanjenja mortaliteta od ove opake bolesti za 25-30%. Dosad su obavljena dva ciklusa pozivanja žena na preventivni mamografski pregled, a u tijeku je treći ciklus.Ako se otkrije rano i prikladno liječi, više od 90 posto žena s rakom dojke ima velike izglede za preživljavanje i očuvanje kvalitete života.

Milenijskom fotografijom Šime Strikomana , dvije i pol tisuće žena – iduće će subote na zagrebačkom Trgu bana Jelačića slikom ružičaste vrpce  uputiti upozorenje javnosti o opakoj bolesti od koje će kako se očekuje tijekom godine u Hrvatskoj oboljeti – upravo toliko – 2500 žena!!!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.