Hrvatski radio

Radio Split

U prvih 9 mjeseci 2015. na cestama poginule 24 osobe

02.10.2015.

10:27

Autor: Radio Split

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Unatoč kontinuiranom provođenju nadzora sigurnosti cestovnog prometa, tijekom ove godine, u prvih devet mjeseci, na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske smrtno su stradale 24 osobe, od kojih je 12 motociklista.

Takvi crni rezultati su porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je smrtno stradalo 15 osoba, od kojih je troje motociklista.   

Navedene prometne nesreće sa smrtno stradalim motociklistima dogodile su se zbog brzine, oduzimanja prednosti prolaska ili nepropisnog pretjecanja.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska kontinuirano, svakodnevno provodi mjere i radnje u cilju povećanja razine sigurnosti u prometu, a tijekom vikenda provode se pojačane akcije, s naglaskom na prekršaje prekoračenja brzine i upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. Obzirom na trenutno stanje u prometu, u smislu povećanja broja smrtno stradalih osoba, ova Policijska uprava će intenzivirati postupanja do kraja godine, te će se na čitavom području Policijske uprave provoditi pojačane mjere u odnosu na ciljane kategorije sudionika u prometu, radi prevencije prekršaja i kaznenih djela, te sankcioniranja počinitelja. Pritom će se posebno nadzirati brzina kretanja vozila, alkohol, oduzimanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje, osobito u naseljenim mjestima.                   

Posebno apeliramo na vozače mopeda i motocikala, koji uz pješake spadaju u najranjiviju skupinu sudionika u prometu, da uz korištenje propisane opreme, prvenstveno homologirane i pravilno pričvršćene zaštitne kacige, te tehnički ispravnih i registriranih mopeda i motocikala, obvezno prilagode vožnju stanju i uvjetima na kolniku, te prije svega poštuju prometne propise, a posebno propise o ograničenja brzine i pretjecanju.

Isto tako, apeliramo i na vozače ostalih kategorija vozila da prilikom vožnje vode računa o motociklima i mopedima, kojih je svakom danom na prometnicama sve više, da budu posebno oprezni prilikom skretanja, te pretjecanja ili zaobilaženja drugih vozila, odnosno da navedene radnje ne poduzimaju prije nego što se uvjere da ih mogu poduzeti bez opasnosti za ostale sudionike u prometu - navodi se u priopćenju splitske policije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.