Hrvatski radio

Radio Split

U srijedu počinje sječa stabala na Marjanu

12.02.2019.

15:58

Autor: Mladen Vuković

Nenad Ružić

Nenad Ružić

Foto: - / -

Suzbijanje epidemije mediteranskog potkornjaka u splitskoj Park-šumi Marjanu počinje u srijedu 13. veljače u ViliDalmaciji, a planirano je ukloniti oko 20 tisuća stabala, što je oko trećine stabala u toj park-šumi, najavio je voditelj radne skupine za sanaciju zaraženih stabala Nenad Ružić.

"Stožer Civilne zaštite grada Splita na današnjoj je sjednici donio odluku kojom se prihvaća operativni plan sanacije zaraženih i osušenih stabala u Park-šumi Marjanu", rekao je Ružić na izvanrednoj konferenciji za novinare.
Objasnio je kako će na početku sječe u Park-šumi Marjanu biti angažirano 30-ak djelatnika splitske Javne vatrogasne postrojbe, Komunalnog poduzeća "Parkovi i nasadi" te Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjanom.

Njima će se pridružiti i drugi izvođači sanacijskih radova koji bi trebali biti poznati do kraja tjedna, a na izvlačenju odsječenih stabala bit će angažirani pripadnici Hrvatske ratne mornarice (HRM) te aktivisti civilnih udruga.
Odsječena stabla nakon izvlačenja bit će privremeno odložena na predjelu Bene, odakle će ih kamioni prevesti na spaljivanje kako bi se spriječila daljnja zaraza potkornjakom, objasnio je Ružić
Po njegovim riječima, bude li potrebno, na izvlačenju stabala iz Park-šume Marjana bit će angažirani i konji. Ponovio je da bi sanacijski radovi trebali biti završeni od 15. ožujka do 1. travnja, što, dodao je, ovisi o vremenskim uvjetima. Radit će se od 7 do 17 sati. 

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban proglasio je 5. veljače izravnu opasnost od nastanka elementarne nepogode - epidemije mediteranskog potkornjaka u Park-šumi Marjanu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.