Hrvatski radio

Radio Split

Udomiteljstvo za djecu u Dalmaciji prednjači u Hrvatskoj!

08.04.2021.

16:07

Autor: RS

Udomiteljstvo za djecu u Dalmaciji prednjači u Hrvatskoj!

Udomiteljstvo za djecu u Dalmaciji prednjači u Hrvatskoj!

Foto: - / -

Djeatnici splitskog Centra za socijalnu skrb demantirali se učestale napise u posljednje vrijeme o „nerazvijenosti udomiteljstva za djecu u Dalmaciji“, a što je već godinama tema u hrvatskom medijskom prostoru. Objavljujemo njihovo priopćenje u cijelosti.

U nadležnosti Tima za udomiteljstvo CZSS Split trenutno ima 108 udomiteljskih obitelji, od kojih je 45 nesrodničkih, a 63 srodničke. Kada se govori o razvijenosti udomiteljstva, primarno se misli na nesrodničke udomiteljske obitelji, te ćemo u daljnjem tekstu navesti neke podatke upravo za ovaj oblik udomiteljstva. 

Konstantno se ističe kako je udomiteljstvo značajno razvijenije na sjeveru Hrvatske, nego u Dalmaciji. Usporedbe radi, najveći broj nesrodničkih udomiteljskih obitelji za djecu ima grad Zagreb (89), slijedi Čakovec (57), pa Varaždin (46), a Split je na četvrtom mjestu (45). Ako broj tih udomiteljskih obitelji usporedimo s brojem stanovnika, onda je Čakovec, od navedenih gradova, vodeći po udomiteljstvu (57 udomiteljskih obitelji na cca 30.000 stanovnika), slijedi  Varaždin (46 obitelji na cca 47.000 stanovnika), pa Split (45 obitelji na cca 250.000 stanovnika), a na kraju Zagreb (89 nesrodničkih udomiteljskih obitelji na 790.000 stanovnika).

Istina, nesrodničkih udomiteljskih obitelji u drugim gradovima na području Istre, Kvarnera i Dalmacije nema puno (primjerice, Rijeka  ima 23 obitelji, Pula 10, Trogir 10, Zadar 9, Šibenik i Dubrovnik po 3).  Međutim,  kad se uzme u obzir i srodničko udomiteljstvo, slika je drugačija:  Rijeka ima ukupno  69 udomiteljskih obitelji za djecu, Pula 23, Zadar 39, a Split 108 (podaci iz registra nadležnog ministarstva). Dakle, ukupno gledano, broj udomiteljskih obitelji za djecu na ovom području nije zanemariv, a  na području nadležnosti Tima za udomiteljstvo CZSS Split, drugi je u Hrvatskoj! Stoga, nije prihvatljivo govoriti o nerazvijenosti udomiteljstva za djecu u Dalmaciji.

I dodatno, tema o kojoj se zadnjih dana intenzivno piše i govori u medijima je „pad broja udomitelja u cijeloj Hrvatskoj“. Taj podatak također nije točan kada govorimo o podacima Tima za udomiteljstvo CZSS Split,  jer imamo stalan trend rasta broja udomitelja. Broj nesrodničkih udomiteljskih obitelji 2008. godine bio je 18, a danas 45 (što čini značajnu razliku ako znamo da u jednu udomiteljsku obitelji može biti smješteno i do troje djece). Napominjemo da bi broj udomiteljskih obitelji bio i veći kada bi dodali i obitelji koje su se, u međuvremenu, prestale baviti udomiteljstvom, jer su, primjerice, posvojile prethodno udomljenu djecu. U ovom trenutku šest novih potencijalnih udomiteljskih obitelji uključeno je u edukaciju radi stjecanja dozvole za obavljanje udomiteljstva, a već nam pristižu zahtjevi za novi ciklus edukacija i radionica koje će se provesti na jesen. U našim nesrodničkim udomiteljskim obiteljima udomljena su djeca iz različitih krajeva Hrvatske –  od okolice Zagreba, preko Rijeke i cijelog priobalja, do Ploča. Ukupno je udomljeno 126 djece.

Nadamo se da će jednog dana netko obratiti pažnju na ove podatke i pisati o razvijenosti udomiteljstva za djecu u području nadležnosti CZSS Split. Zahvaljujući nesebičnom trudu, zalaganju, ljubavi i posvećenosti svih naših udomitelja, te stručnom radu, udomiteljstvo za djecu CZSS Split je u vrhu hrvatskog udomiteljstva te se kontinuirano razvija, unatoč svim preprekama na razini sustava i društva u cjelini.

Tim za udomiteljstvo CZSS Split:

Vedrana Radić Brajnov, prof. psihologije

Sanja Kuvačić, mag.act. soc.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.